LEMMIKUGA REISILE Veterinaar annab nõu hirmunud kassi rahustamiseks

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Stressirohked sündmused võivad nõuda ravimi manustamist, et rahustada ärevust või hirmu tundvat kassi.

Kõik kassid ei ole reisimisest vaimustuses ja paljudel on raske stressiga toime tulla. Kui sinu kassil ilmnevad pärast piisavat treenimist reisimishirmu või -ärevuse tunnuseid, võib talle kasuks tulla reisimiseks mõeldud rahusti.

«Kui sinu kassil on mõõdukas või tõsine reisikartus, võib olla aeg aidata tal leida leevendust kassi rahustite abil. Kuigi ükski ravim ei ole kasside jaoks 100 protsenti ohutu, saab ainult loomaarst otsustada, kas sinu kass on piisavalt terve, et kasutada rahustit,» ütleb Katherine Pankratz, sertifitseeritud veterinaar. Pankratz märgib, et rahustid võivad mõjutada sinu kassi vererõhku, südame löögisagedust ja hingamissagedust sõltuvalt tema tervislikust seisundist ja reisi tüübist.

«Iga kiisu on erinev, seega paluge oma veterinaararstil soovitada mitte ainult parimat rahustit kassidele, vaid ka parimat võimalust oma kassi jaoks – võid olla üllatunud, kui saad teada, et su kiisu ei vaja üldse ravimeid.»

Kui sinu kassil on reisil olles kalduvus olla häälekas, ohtralt sülitada, püherdada või käituda muul ebatavalisel viisil, võib rahustite kasutamisest abi olla, vahendab DailyPaws.

«Rahustamine on vaid üks osa reisi planeerimisest,» ütleb Pankratz. «Väga oluline on aidata oma kassi reisiks ette valmistada.».

Kassi rahustid toimivad, viies kassi uneseisundisse, et hoida teda rahulikuna pikematel reisidel – see on kasulik vahend mõõdukate ja raskete reisikartuse juhtumite puhul. Erinevalt ärevusevastastest ravimitest ei ole rahustid suunatud negatiivsetele, hirmu tekitavatele emotsioonidele, mida kiisu kogeb. Kuigi ärevusevastastel ravimitel võib olla rahustav komponent, võivad need olla kasulikuks toimetulekuvahendiks kassidele, kellel on väike või mõõdukas ärevus.

Ravimiteta rahustavaid abivahendeid, nagu näiteks feromoone, saab osta käsimüügiravimina ja kasutada ka kodus. Kui aga sinu hirmunud kass vajab ravimit, peaksid alati konsulteerima oma loomaarstiga ohutu doseerimise ja manustamise asjus.

Sõltuvalt loomaarsti määratud ravimist ja annusest võib sinu kassi käitumine varieeruda rahulikust ja unisest kuni väga pahura ja kõndimisraskustega. «Mõnikord on eelnevalt soovitatav teha ravimi prooviannus, et hinnata sinu kassi reaktsiooni enne ravimi vajadust,» ütleb Pankratz.

Kergemate annuste puhul võid Pankratzi sõnul oodata, et sinu kiisu naaseb tavapärase käitumise juurde umbes viie tunni jooksul. Suuremad annused võivad võtta kuni ühe päeva, et täielikult üle minna. Pankratz soovitab lemmikut hoida turvalises kohas, kuni ravimid veel toimivad, ümbritsedes kassi talle tuttavate esemetega, näiteks lemmiktekk või -mänguasi.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles