Miks on teraviljavaba koeratoit teie lemmikloomale parim valik?

Copy
Foto: Fera.ee

Teraviljavaba koeratoit on koeraomanike seas üha levinum valik. Kas see on ajutine trend või on see muutus, mida dikteerivad koerte optimaalse toitumisega tegelevate teadlaste viimased soovitused? Kas iga koer võib süüa teraviljavaba toitu või on see toidugrupp reserveeritud ainult allergilistele koertele? Loe argumente teraviljavaba koeratoidu valiku taga.

Poola turul suureneb teraviljavaba koeratoitude valik - seda tüüpi toitu pakuvad peaaegu kõik lemmikloomapood ja üha rohkem koeraomanikke valib teraviljavaba koeratoitu. Loe edasi, et teada saada, kas teraviljad koeratoidus on lihtsalt ebavajalik täiteaine või võivad need siiski teie koera tervisele ja arengule soodsalt mõjuda.

Teie koer - hundi järeltulija

Esimene ja peamine argument teraviljavaba koeratoit valimise kasuks on koera geneetiline toitumisalane taust. Koerad põlvnevad otseselt huntidest - ja need on kindlasti lihasööjad. Seetõttu peaks iga koera toitumise põhikomponendiks olema liha ja rasvad. Samas tuleb arvestada, et metsloomad söövad oma sisikonda koos korjuste hulka - sealhulgas kõht on sageli täis muu hulgas ka teravilja, seega on nende toidus aeg-ajalt ka kiudaineid ja teravilja.

Koer - mitte hunt

Koer jagab umbes 90% oma geenidest hundiga, kuid nende vahel on siiski 10% erinevus, nii et nende toitumine võib ja paljudel juhtudel peabki veidi erinema. Lemmikloomana vajab koer lisaks lihale ja rasvadele ka vitamiine ja mineraalaineid oma igapäevases toidus, samuti seedekiudu - vastasel juhul võib tal tekkida probleeme soolestikuga. Kõik need koostisosad peavad olema õigesti tasakaalustatud - seda teavad eelkõige BARF-toitu valivad koeraomanikud - õige dieedi koostamine ei ole lihtne, seega on sageli parem valik õige valmiskoeratoit.

Kas teraviljad võivad teie koerale kahjulikuks osutuda?

Teraviljad koeratoit ei ole iseenesest halb asi. Väikeses koguses ei tee nad kahju ja võivad seedimisele hästi mõjuda - see sõltub tõust ja isegi iga koera individuaalsetest asjaoludest. Probleem tekib siis, kui teravilja söödetakse ülemäärases koguses. Miks? Esiteks seetõttu, et koertel on evolutsiooni käigus alles üsna hiljuti välja kujunenud süljeamülaas. See on ensüüm, mis lagundab süsivesikuid. Seetõttu võib liigne teravilja sisaldus koeratoit parimal juhul põhjustada seedeprobleeme, mis väljenduvad kõhulahtisuse ja gaaside kujul, ning halvimal juhul soodustada kõhunäärmehaiguste teket. Teravili võib põhjustada ka toiduallergiat. Optimaalselt peaks koera toidu teraviljasisaldus olema umbes 10% ja kindlasti mitte kunagi üle 20%.

Kui saate, valige teraviljavaba koeratoit!

Kui teie koer talub teraviljavaba toitu hästi - ennekõike ei ole tal seedeprobleeme - valige teraviljavaba toit. Lisaks sellele, et nagu eespool mainitud, võivad teraviljad teie koera tervisele negatiivselt mõjuda, on teraviljavaba toit üldiselt parema koostisega. Teravilja peetakse suhteliselt odavaks täiteaineks madala kvaliteediga toitudele - seega on teised neis kasutatavad koostisosad, sealhulgas liha, sageli madalama kvaliteediga kui kallimates toitudes.

Koeratoit valides lugege koostisosi!

Olenemata sellest, kas valite teraviljavaba või teravilja sisaldava koeratoidu, peaksite hoolikalt lugema toidu koostist. Kõik selles sisalduv peaks olema kvaliteetne ja õiges vahekorras. Toidu koostisosade hulgas peaks loomsed valgud olema loetletud esimesena, seejärel rasvad. Koeratoitude puhul on kõige olulisem, et valguallikas - st liha - oleks kvaliteetne. Eelistatavalt inimkvaliteediga - st inimtoiduks sobiv. Vältige ka toitu, mis sisaldab suures koguses täiteaineid, nagu soja, makaronitooted, riis, teraviljad või mais. Liigses koguses võivad need olla kahjulikud ja parimal juhul ei ole need teie koera tervisele kasulikud.

Miks on teraviljavaba koeratoit kallis?

Lemmikloomapood koeratoitu valides võib jääda mulje, et teraviljavabad toidud on palju kallimad kui teised toidud. Kas see on tõesti nii? Jah ja ei. Jah, sest nende valmistamisel kasutatakse tavaliselt kvaliteetsemat liha ja seetõttu on nende tootmine kallim, mistõttu tuleks neid võrrelda kõrgema kvaliteediga lemmikloomatoitudega. Ei - sest kui me võrdleme neid häid toite, siis peab koer sööma vähem teraviljavaba toitu, et saada piisavalt süüa. Madala kvaliteediga toidud, mis sisaldavad palju täiteaineid, on koera jaoks vähem kaloreid - need täidavad tema kõhtu, kuid ta peab sööma suurema koguse, et vastata nõudlusele. Järelikult ei ole hinnaerinevused enam nii suured.

Lisaks on veel üks väga oluline - kui mitte kõige olulisem - aspekt - tervis. Toitumine on üks olulisemaid aspekte looma hooldamisel. Kvaliteetsete koostisosade valimine muudab koerte eluiga pikemaks ja nende tervislikumaks. Krooniliselt haige koera ravikulud on tohutud, seega on sel juhul ennetamine kindlasti parem kui ravi.

Copy
Tagasi üles