INTERVJUU Kelly Sildaru päästetud koerad jõudsid lõpuks Eestisse: uuesti seda läbi teha ei tahaks

PetCity
Copy
Kelly Sildaru ja haski Kira.
Kelly Sildaru ja haski Kira. Foto: Taavi Sepp / Postimees

Türgi tänavakoerad, kellele vigursuusataja Kelly Sildaru mullu sügisel appi läks, jõudsid teisipäeval Eestisse ning on põhjust rõõmustada, sest kõik nad on endale siin ka uue kodu leidnud.

Kelly Sildaru ja Türgist päästetud koerad (v.a pikakarvaline koer) oma uute omanikega.
Kelly Sildaru ja Türgist päästetud koerad (v.a pikakarvaline koer) oma uute omanikega. Foto: Petcity.

Kelly Sildaru rääkis digiajakirjale Lemmik, et tegelikult pidid kutsikad Eestisse jõudma päev varem, aga esimesel päeval tuli lennujaamas ette ootamatu takistus, kuna koeraema tegi oma transpordipuuri katki ja lennule teda ei lubatud. Järgmisel päeval pärast neljatunnist lendu jõudsid koerad aga õnnelikult Eestisse ning kohtusid esimest korda oma uute omanikega, kes olid neid juba kuude viisi pikisilmi oodanud.

Koerad olid Sildaru sõnul oma uute omanikega kohtudes esialgu veel veidi arad, kuna neil pole just palju inimestega kokkupuudet olnud. Koertele õnnestus Kellyl sotsiaalmeedia abil leida suurepärased omanikud, kes on teadlikud, mida selliste koerte eest hoolitsemine tähendab.

Koerte päästmise protsess on Sildaru sõnul olnud väga stressirohke, sest türklastega on asjaajamine keeruline ning koerte Eestisse toomisega on seotud ka palju bürokraatiat. Õnneks leidis Kelly kogenud inimese, kes on varemgi loomade kolimisega tegelenud ja sai talle igati abiks olla. Tema pani loomad Türgis ka lennukile. «See protsess on olnud ka päris kulukas ja uuesti seda ette ei võtaks,» toob Sildaru välja, kes tasus ka koerte raviarved.

Kaugelt kohale lennanud koerad külastasid esimese asjana PetCity loomakliinikut, kus loomaarstid nad veel kord üle vaatasid, lisaks kontrolliti nende vaktsiine ja väljastati passid.

Koerad said nimeks Aslan, Mamma ja Ruby. «Veterinaarassistentide ning paljude maitsvate maiuste abiga said neil ilma suurema vaevata isegi pikad küüned lühemaks lõigatud. Koerapoiss Aslan nautis küünte lõikust ning kõrva-hamba kontrolli lausa nii palju, et uni tuli peale,» kirjutas PetCity sotsiaalmeedias.

Vaata galeriist, kuidas koerakesed loomaarsti juures käisid.

Teekond kulges üle kivide ja kändude

Mullu sügisel sattus Kelly Sildaru Türgis puhkusereisil olles ootamatute sündmuste keerisesse ja korraldas lõpuks päästeoperatsiooni kuue imearmsa kutsikaga koeraemale.

Antalyas puhkusel viibides nägi Sildaru tänavatel palju kodutuid koeri, kuid üks neist, kuue pojaga koeraema, kes nende hotelli juures elas, läks talle eriliselt hinge. «Kuigi koerad tundusid terved, oli mul väga kahju neid seal ilma kodu ja oma inimeseta näha. Juba alguses kaalusin neid Eestisse ära tuua, aga hakkasin asja uurima ja see protsess tundus keeruline,» rääkis Kelly vahetult pärast reisilt tagasijõudmist.

Puhkuse viimasel päeval sai aga selgeks, et koeri saatuse hooleks jätta ei saa. «Nägime, kuidas kohalikud mehed, töötajad, seal ühte koera jalaga peksid,» meenutas Kelly, kes sai seejärel kohalikega rääkides teada, et eelmisel aastal hukkasid kohalikud sama koeraema kutsikad.

Esialgu viidi koerad kohaliku veterinaari juurde, hiljem Ankaras asuvasse varjupaika, kus aga ei läinud asjad sugugi nii, nagu plaanitud, sest koerad jäid haigeks ning kuuest kutsikast jäi ellu vaid kaks. «Võib-olla nad olid haiged juba siis, kui me nad varjupaika viisime. Või said nad selle varjupaigas, sest vaktsiine neil ei olnud, seda ei tea,» ütleb Kelly.

Koerad haigestusid parvoviirusesse ehk kutsikate katku, mis on väga ränk haigus ning mille diagnoosimine on keeruline, kuna peiteaeg on umbes kaks nädalat. Sildaru sõnul on pigem harukordne, et kutsikad sellest haigusest tervenevad.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles