Koeraga reisile! Mida kindlasti peaks kaasa pakkima?

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock / illustreeriv foto

Suve lähenedes hakatakse üha aktiivsemalt reisiplaane punuma, millesse kirjutatakse tihti sisse ka neljajalgse pereliikme kaasavõtmine. Kuidas aga koer avastusretkeks ette valmistada ning reisimine lemmiku jaoks võimalikult mugavaks muuta?

Lemmikuga puhkust planeerides peaks ennekõike arvestama, et tegevused ja reisi iseloom just karvase sõbraga sobiksid. Matkamist ja looduses viibimist sisaldavad reisid on lemmikule kindlasti rohkem meelt mööda kui muuseumi- ja kohvikukülastusi täis linnapuhkus.

«Transpordivahendina tasub eelistada autot või laeva ning lennukiga lendamine jätta pigem nendeks kordadeks, kui tõesti muud võimalust ei ole. Karvased reisijad hindavad võimalikult loomulikus ja vaikses keskkonnas kiiret kohale jõudmist. Kuna tavalistes kajutites on palju jalgu ja kohvreid, siis otsustasime näiteks enda Paldiski-Kappelskär liinil muuta mõned avarad ja mugavad premium-klassi kajutid loomasõbralikeks ning anda loomaomanikele võimalus ületada merd sama hästi kui hotellitoas. Näen merel olles pidevalt, kui rõõmsaks teeb inimesi üheskoos koeraga reisimine, ent ka kõige sotsiaalsema ja reisihimulisema looma puhul eeldab teiste riikide avastamine põhjalikku valmistumist,» selgitas laevafirma DFDS purser Ave Piikmann.

Järgnevalt jagab naine seitset olulist soovitust lemmikloomaomanikele, mida järgides on tore reisielamus garanteeritud nii lemmikule kui ka omanikule.

1. Veterinaari külastus

Isegi kui tundub, et koera tervisega on kõik hästi, võiks enne reisi leppida kokku veterinaari külastuse. Räägi oma reisiplaanidest ja sihtkohast, uuendage vajadusel vaktsiine ning laske koer üle vaadata.

Samuti aitab veterinaar kokku panna karvase sõbra jaoks esmaabi varustuse, mis võiks sisaldada midagi kõhuhädade vastu, haavade, kõrvade, silmade puhastamiseks, samuti puugi mugavamaks eemaldamiseks mõeldud konksud.

Kui on plaanis pikemad autosõidud või üleöö vältav laevasõit, siis ka midagi, mis iiveldust või merehaigust aitaks leevendada. Eriti hästi oled ootamatusteks valmis, kui vaatad juba reisi planeerimise faasis, kus asuvad reisimarsruudil loomakliinikud.

2. Sihtriigi reeglid selgeks

Reisi planeerides tuleks end alustuseks kurssi viia sihtriigis ja ka teele jäävates riikides kehtivate lemmikloomade sisseveo nõuetega. Euroopa Liidu liikmesriikide vahel reisides peab koer olema nõuetekohaselt kiibiga märgistatud, vaktsineeritud marutaudi vastu, loomal peab kaasas olema Euroopa Liidu lemmikloomapass ning reisimisel näiteks Soome ja Norra tuleb loomale teha ka paelussi Echinococcus multilocularise vastane tõrje. Viimane peab olema märgitud ka lemmikloomapassi.

Lisaks sellele, et lahtine koer salongis ei ole turvaline, on Saksamaal võimalik selle eest saada kopsakas trahv. Samuti ootab trahv neid, kes Poolas looma üksi autosse jätavad. Neid nüansse on hea juba enne reisi teada.

3. Turvavarustuseta ei saa

Lemmiku pea aknast väljas, kõrvad tuules lehvimas on väga lõbus vaatepilt, aga reaalsuses äärmiselt ohtlik. Koer peaks reisima tagaistmel turvatraksidega kinnitatult või suurema auto pagasiruumis ning soovitatavalt spetsiaalses avariitestitud puuris.

4. Koera väsitamine enne reisi

Et sinu lemmik oleks pikal laeva- või autosõidul rahulik, tuleks teda enne reisi korralikult väsitada. Selleks sobib pikk jalutuskäik, jooksmistrenn, pallimäng või mõni mentaalset stimulatsiooni pakkuv tegevus nagu kuulekus- või agility treening.

5. Toidud ja joogid

Koerale võiks vähemalt reisi esimesteks päevadeks võtta kaasa tema tavapärase toidu. Siis ei ole ohtu kõhuhädadeks, samuti ei ole vaja hakata ringi sõitma ja loomapoodi otsima. Reisi ajaks tasuks varuda suurem kogus koera lemmikmaiuseid, mida talle näiteks kiituseks või ärevates olukordades tähelepanu saamiseks pakkuda.

6. Tuttavad esemed ja mänguasjad

Ära soeta koerale reisimiseks uusi mänguasju, tekki ega pesa, vaid pigem võta kaasa tuttava lõhnaga esemed, mis aitavad neljajalgsel sõbral end nii laevas kui ka autos hästi tunda. Igavust aitavad peletada lemmikmänguasjad. Karvaste reisijate lemmikuteks on nuuskimismatid ja mänguasjad, kuhu saab maiuseid peita. Need pakuvad mentaalset stimulatsiooni ning lisaks väsitamisele aitab lemmikule tegevuse pakkumine ajal kiiremini veereda.

 7. Tee peatuseid

Laev küll vahepeal lemmikutele puhkuse andmiseks peatuda ei saa, ent autosõidul tuleks teha koeraga peatuseid pigem rohkem kui vähem. Hea idee on juba reisi planeerides märkida kaardile tee peale jäävad koerapargid, kus karvane sõber saaks energiat kulutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles