Heiki Valner pidi armastatud lemmikuga hüvasti jätma

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali ja digiajakirja toimetaja
Copy
Heiki ja Nõps.
Heiki ja Nõps. Foto: Loomaveeb

Loomakaitsja Heiki Valner andis teada, et pidi hiljuti väga ootamatult hüvasti jätma oma armastatud koera Nõpsiga.

«Sa võid ju mõistust kasutada ja oma arust valmis olla, aga surm tuleb alati ootamatult. Isegi väga vana koera puhul, kuigi peaks ju igati teada olema, et ta elunatuke ei saa lõpmatuseni kesta,» kirjutas Valner viimasest koosveedetud päevast koos armsa lemmikuga. Loe pikemalt siit:

Looma lahkumine oli Valneri sõnul ootamatu, sest kuigi ta oli vana, ei viidanud veel viimase päeva hommikulgi miski sellele, et peagi tuleb hüvasti jätta. Vastupidi – Nõps oli tavapärasest energilisem. Päeva teises pooles muutus koer aga ootamatult loiuks ning ei jaksanud enam iseseisvalt püstigi seista. 

«Vastu ööd läks suur kaeblemine lahti. Mitte valu pärast kiunumine, aga antud olukorraga polnud ta kohe üldse rahul. Kui silitasin, jäi laksust kuss ja nii istusingi põrandale ta juurde mitmeks tunniks. Enne kella kolme hakkas ta aga üsna valjult häälitsema. Vaat seda ma ei kannata ja pole ükski mu lemmik piina taluma pidanud. Äkki on ikkagi kuskilt valus? Sättisin kliiniku juurde sõitma,» kirjeldas Valner hetke, mis tegi väga ärevaks. 

Olukord läks üha hullemaks. «Nõpsik enam ei kaevelnud, aga lõõtsutas metsikult ning ta süda lõi sama kiiresti nagu sprinteril. Ei see vana süda jõua kaua sellise tempoga lüüa ja olin rohkem kui kindel, et infarkt on kohe käes.»

Lõpuks jäi koer magama, kuid öö ei kulgenud siiski rahulikult. «Iga natukese aja pärast ärkasin, et vaadata kas ta ikka hingab.»

Hiljuti Vahemere äärde koos koertega puhkama sõitnud Valner peatus parasjagu Ateenas ning otsustas järgmisel hommikul suuna tagasi kodu poole võtta.

Ees ootas teekond oli täis parajaid katsumusi. Elusalt kodumaa pinnale Nõps kahjuks tagasi ei jõudnud. «Kakskümmend minutit enne südaööd tegi Nõps viimase hingetõmbe, mis kõlas küll nagu üks suur sügav ohe. Imelik, aga ei tundnud mingit kurbust. Vaid suurt tänutunnet, et ta mu ellu üleüldse sattus ja et see, mida kogu aeg kartsin, on lõpuks möödas,» kirjutas Valner.

Valner ja Nõps veetsid koos peaaegu viis aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles