ÕÕVASTAV LEID Inimotsingute käigus avastati Raplamaal surnud ja hingevaakuvaid loomi täis laut (6)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Koht, kus peitus kümneid surnud loomi.
Koht, kus peitus kümneid surnud loomi. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit / Facebook

Pühapäeval avastati inimotsingute käigus Raplamaal Kumma külas lambalaut, mille ruumides oli hunnikute viisi surnud lambaid. Paljud lambad vaakusid veel laipade keskel maas hinge.

Eestimaa Loomakaitse Liidu postituses on kirjas, et lammaste suremise aeg oli erinev. «Oli värskemaid laipu ja oli selliseid, kellel juba rotid näo peast söönud. Loomadel puudus ligipääs joogiveele. Oli näha, et elus olid need isendid, kes pääsesid katkise veetoru juures oleva külmunud jääkamakani, mida siis lakkusid. Võime oletada, et teised suridki tõenäoliselt janusse.»

Kohale sõitnud loomapääste organisatsiooni vabatahtlik leidis eest tõelise tondilossi. Laut on väga suur ja sopiline. Peaaegu igas ruumis vedelesid surnukehad, mõnes leidus veel ka elusaid lambaid ja kitsi.

PRIA registris on loomaomanikul ligi 1200 lammast ja 70 kitse. Loomakaitse liidule väitis omanik, et register on korda tegemata ja loomad olla huntide poolt maha murtud.

Kohale saabunud politsei kutsus sündmuskohale ka lauda ja loomade omaniku. Saabunud naine oli vabatahtliku sõnul bravuurikas tujus ning põhjendas oma loomapiinamist elus toimuvate raskete aegadega.

«Naise suurim mure oli pigem see, et kogu seda lugu ei avalikustataks. Kui palusime meile kaasa anda need lambad, kes vaevu veel elus olid, et saaksime proovida nende elu päästa, naine keeldus,» kirjeldas liit. 

Kuigi juhtum leidis aset pühapäeval, tegi politsei välijuht otsuse, et probleemiga tegeleb esmaspäeval toidu- ja veterinaaramet. «Edasi läks asi väga huvitavaks ja just selliseks, nagu me arvasime,» lisab loomakaitse liit oma postituses. «Öö läbi põlesid laudas tuled, nagu ei kunagi varem ning valge buss, mille roolis oli lauta haldav naine isiklikult, vuras vähemalt paaril korral kindlas suunas. Laudas tegeleti hoolikalt jälgede peitmisega ehk laipade kokku korjamisega.»

PTA loomalaipu ei leidnud 

Laudast leiti eest suurepärastest tingimustest ca 50 lammast ja paar kitse, kellest kolm olid siis veidi kehvemas seisus.

Ei leitud mitte ühtegi laipa, kuigi eelmisel õhtul oli neid seal peaaegu igas ruumis ja kindlasti üle kümne. Kuskil ruumis olid ka tallede laibad olnud hunnikusse visatuna.

Kui PTA küsis omanikult surnud loomade kohta, siis vastas naine, et tema küll ei tea, kes need öösel ära viis. Seda väidet sai tõlgendada selliselt, et keegi varastas nende teadmata ära lammaste laibad ja viis kuhugi.

Vabatahtlikud leidsid surnud lambad üles

«Tuvastasime koha, kuhu lammaste laibad viidi ehk need veeti upitajaga lauda taga olevasse sitahunnikusse. Kõige kurvem selle loo juures on see, et jäi kahtlus ka sellele, et sitahunnikusse viskamise ajal ei pruukinud olla kõik vaesekesed veel täiesti surnud. Nii mõnegi silmad võisid veel liikuda.»

Liit jätkas: «Loomade omanik tunnistas, et laibad viidigi sinna sitahunnikusse. Küsimusele, kui palju oli laipu ja millesse lambad tema arvates surid, ta ei vastanud. Samuti ei vastanud ta küsimusele, kas laipadega koos visati sitahunnikusse ka elusaid hinge vaakuvaid loomi. Eilses vestluses sõnumite teel üritas naine meilt välja pressida mitte avalikustamist. Lisaks teatas ta, et PTA andis oma uuest kontrollkäigust ette teada nii päeva kui ka kellaaja.»

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles