KARUD JUBA ÜLEVAL Üks mesikäpp jäi kaamera ette Haapsalu kandis

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: shutterstock.com

Esimesed karud on taliuinakust juba ärganud: kui nädala alguses jalutas üks unine mesikäpp Tallinna-Tartu maantee ääres (loe siit), siis nüüd jäädvustas rajakaamera ärganud karu ka Haapsalu jahimaadel.

Eesti Jahimeeste Selts annab oma kodulehel teada, et karud ärkasid tänavu eelmiste aastatega võrreldes tunduvalt varem. Üksikuid karu jälgi võis kohata juba jaanuari lõpus, sõbrapäeva paiku jäi Haapsalu jahiseltsi maadel rajakaamerasse isakaru ning kuu lõpuks on tulnud teateid ka mitmetest teistest jahipiirkondadest üle Eesti.

Kuna viimasel ajal on ilm plusskraadides, on karude küljealune märjaks läinud ja see neid liikvele ajanud. Kui varasematel aastatel on esimesed teated taliuinakust ärganud karudest tulnud märtsi alguses, siis sel aastal tuli see veidi varem. Pruunkarude taliuinaku kestus sõltubki palju ilmastikuoludest.

Karu Haapsalu jahimaadel.
Karu Haapsalu jahimaadel. Foto: Jaak Sündi rajakaamera / Eesti Jahimeeste Selts

Pruunkaru taliuinaku kestus varieerub jahimeeste seltsi sõnul ka piirkonniti, enamasti vältab see 4–5 kuud. Taliuinakuks valmistudes tõuseb karu kehakaal kuni 35 protsenti. Talvitumiseks kasutab karu pinnaselohke, varjulisi kohti tuulemurrus. Uinaku ajal karu ainevahetus aeglustub ja kehatemperatuur langeb 3–5 kraadi võrra. Suurima osa uinaku ajal vajaminevast energiast saadakse rasvkoe lagundamisest. Tiined emased poegivad taliuinaku ajal ning on ka taliuinakus koos nendega mõnevõrra kauem kui isased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles