Loomaarst vastab: miks kass hiirt ei söö?

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikud saavad esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta.

Lemmiku lugeja küsib: «Tere! Meil on pikakarvaline must kass, kes ei taha hiiri püüda ja kui juhuslikult hiire tabab, siis ainult mängib temaga. Sööb ainult krõbuskeid ja natuke konserve. Liha talle üldse ei maitse. Samas on ta väga uudishimulik ja sõbralik ning meid jälgiv. Ta tuli meile ise, oli kellegi poolt hüljatud. Kardab krõbinaid ja tuulemühinat ning laste kilkeid. Mida saaks parandada?»

Vastab loomaarst Kertu Kivirand PetCity loomakliinikust:

Kirjeldusest jääb natuke segaseks, kas tegu on probleemiga (liigne arglikkus, stress) või on tegu kassi normaalse käitumisega. Kass ei peagi hiiri sööma, jahikäitumine ei ole seotud näljaga. Kui kiisu siiski tundub liialt kartlik, on mõistlik käia ka loomaarsti vastuvõtul ja arutada stressi maandamise viise. Kui kassil on lihtsalt arglikum iseloom, siis on loomulik, et ta kardab tundmatuid järske helisid, eriti kui ta lastega varasemas elus kokku puutunud ei ole. Annaks ehk parandada laste käitumist kassi läheduses – selgitada, et kiisu kardab ja kasutame vaikseid hääli ja rahulikke liigutusi. Kassi seisukohast vaadata üle tema keskkond – kas tal on ruumi ja asemeid peitu pugemiseks, kõrgemal asuvaid ülevaatekohti, lastega suheldes võimalus lahkuda. Tubase looma puhul proovida feromoone (Feliway jms) ja/või rahustavaid toidulisandeid. Milline on probleem ja kuidas sellele läheneda, on kõige õigem loomaarstiga läbi arutada.

Esita meile küsimus!

Saada (oma) lemmikloomi puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimusi ootame aadressil lemmik@postimees.ee või alloleva vihjekasti kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles