VÕIMAS VAATEPILT Ida-Virumaal jäi kaamera ette nii suur hulk metskitsi, et ei jõua kokku lugedagi

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ida-Virumaal jäi hiljuti kaamera ette suur hulk metskitsi, kuid loodusfotograafi sõnul on nende arvukus viimastel aastatel siiski vähenenud.

Foto autor Erika Kruup liigub looduses pea iga päev. «Seekord võtsin ette pikema reisi lootuses tabada linde-loomi, sest maastikupildi jaoks on viimased päevad hallid ja värvitud. Metskitsi kohtasin koduvallast kaugemal. Minnes märkasin neid vaevalt, kus nad olid end maskeerinud metsa äärde lagedale alale ja lamades polnud neid lumes peaaegu üldse näha. Õnneks on mul ikka binokkel kaasas. Tegin pika tuuri ja tagasi kodu poole sõitsin sama teed, et vaadata, mida kitsekesed teevad... nad olid oma uinaku lõpetanud ja nosisid toitu lume seest. Õnneks pole praegu lumi väga paks ja saab toidu kätte. Tegin mõned pildid ja jätsin loomad rahulikult oma elu elama,» rääkis ta kohtumisest uhke metskitsede karjaga.

Metskitsed Ida-Virumaal.
Metskitsed Ida-Virumaal. Foto: Erika Kruup

Metskitsede arvukus on Erika sõnul tema kodukandis aga tunduvalt vähenenud. «Kui 6–7 aastat tagasi nägin vahel vaateväljas kuni 45 kitse, siis sel aastal üksikuid või paarikaupa. Nüüd talvel, kui loomad hoiavad karja ja valge lume taustal on neid enam märgata, siis rohkem – Toila vallas mõnikord kuni 6–7 looma korraga,» ütles ta.

Põhjuseid on Erika arvates mitu: küttimine, külmad ja lumerohked talved, mis metskitsedele saatuslikuks saavad, aga ka ilvesed, kelle põhitoiduks on metskitsed. «Ilveski liigub sinna, kust toit kergem kätte saada ja neid on meil rohkem kui mõni aasta tagasi,» lisas loodusvaatleja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles