Loe, millised ohud varitsevad sinu lemmikut jõulupuu all

Kertu Kivirand
, PetCity loomakliiniku veterinaar
Copy
Foto: Shutterstock

PetCity loomakliiniku veterinaar Kertu Kivirand annab ülevaate ohtudest, mis lemmikuid pühade ajal varitsevad.

Ohtlik toit

Loomadele on ohtlikud kõik toidud, mis sisaldavad palju rasva, sibulat, küüslauku, rosinaid, soola, avokaadot.

Peolaua toidud võivad lemmikutel tekitada leebemal juhul seedehäireid, kuid rosinad ja viinamarjad ka neerupuudulikkust ning sibul ja küüslauk aneemiat. Pähklid kujutavad endast lämbumisohtu, kuid võivad ka seedehäireid tekitada.

Šokolaad sisaldab teobromiini ja kofeiini, mis on mürgine põhjustades krampe ja südamerütmihäireid.

Kondid, eriti kuumtöödeldud, võivad põhjustada hambamurde, sooleummistust, kõhukinnisust, oksendamist, luukildude torkumisel raskemaid vigastusi.

Suhkruasendaja ksülitooli tarbimine põhjustab eluohtlikku veresuhkru langust, krampe, maksapuudulikkust ja võib olla surmav. Ksülitooli lisatakse väga paljudesse toitudesse, sageli nätsudesse ja maiustustesse.

Alkohol on loomadele oluliselt toksilisem kui inimestele põhjustades seedehäireid, värinaid, koomat, isegi surma.

Ohtlikud esemed ja taimed

Sool, mida kasutatakse näiteks teehooldusel ja soolataigna tegemisel, põhjustab suuremas koguses tarbides seedehäireid, krampe ja neerupuudulikkust. Koerad võivad soola tarbida lund või lumesulavett lakkudes või lund käppadelt ja karvastikust maha lakkudes või soolataigna kaunistusi närides. Loe SIIT, kuidas lemmiku käppasid ohtliku soola eest kaitsta.

Pakkepaelad, jõuluehted, hõbepaber, kard võivad sisse söömisel soolestiku ummistada ja vajada kirurgilist eemaldamist. Eriti meelsasti söövad paelu kassid.

Jõulupuu jõuluehete ja -tuledega on lemmikutele eriti huvitav ja mänguhoos võivad esemed puruneda, puu ümber kukkuda või süüakse mõni ehe või tuluke ära viies võõrkeha kirurgilise eemaldamise vajaduseni.

Kuuseokkad võivad käppadele haiget teha ja sööduna tekitada seedehäireid või torkuda suuõõnde. Jõulutuledesse takerdunud loom võib kergesti paanikasse sattuda ja põgenedes viga saada. Elektriseadmete närimine võib lõppeda elektrilöögiga.

Kingitused, mis sisaldavad väiksemaid osi, patareisid, ränigeeli (niiskuseimaja) tunduvad lemmikloomadele mõnikord seletamatul põhjusel söödavana ning nende eemaldamine seedetraktist võib vajada kirurgilist sekkumist.

Jõulutaimed nagu jõulutäht, iileks, luuderohi on sissesöömisel mürgised ja põhjustavad seedehäireid.

Ka lemmikuid kimbutab jõulustress

Stress tekib rutiinse elukorralduse ootamatust muutusest. Sageli tulevad külalised või lähevad omanikud ise kuhugi külla, võttes kas lemmiku kaasa või jättes ta üksi koju. Jõulupuu ja kaunistused on kodus uued veidrad asjad ja võivad olla hirmutavad, eriti kassidele. Juba jõulude ajal algab ilutulestiku laskmine, mis tekitab valju ettearvamatut müra ja on hirmus isegi inimesele. Jõulu- või näärivana ilmumine koju võib olla iseäranis hirmuäratav, on ju võõral vali hääl, veidrad rõivad ja suur kott kaasas. Teiste loomade ja väikelaste külaskäigud peavad olema väga läbimõeldud ja valveta neid jätta ei tohi.

Loe pikemalt: Jõulud võivad kassidel stressi tekitada: mida teha, et seda vältida?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles