EHMATAV Harjumaal äkitselt surnud koeral kahtlustati marutaudi (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Põllumajandus- ja toiduamet annab teada, et kui märkad marutaudi kahtlusega looma, tuleb sellest ametit teavitada või võtta ühendust loomaarstiga. Kõik koerad ja kassid peavad olema marutaudi vastu vaktsineeritud.

Põllumajandus- ja toiduameti loomatervise ja -heaolu osakonna nõuniku Maarja Kristiani sõnul kahtlustati ühel Harjumaa koeral marutaudi. «Mõni aeg tagasi teavitati ametit marutaudi kahtlusega koerast. Loom haigestus äkki, tekkis loidus, isutus ja krambid ning koer suri järgmisel päeval. Koer oli marutaudi vastu vaktsineerimata.»

Kohe võeti proovid ning saadeti laborisse uuringule. «Õnneks koeral marutaudi ei tuvastatud,» lisas Kristian.

«Tegemist oli ehmatava juhtumiga, kuna loomaomanikul oli varasem, aastatetagune kokkupuude marutaudis metsloomaga olemas,» selgitas Kristian. Marutaud on levinud meie idanaabri juures ning võib meile jõuda ka vaktsineerimata lemmikuga.

Ainuke viis, kuidas oma lemmikuid marutaudi eest kaitsta ja enda nakatumisest hoiduda, on nende marutaudi vastu vaktsineerimine.

Kristian selgitab, et marutaudivastane koerte-kasside vaktsineerimine on loomaomaniku kohustus ja vastutus. «Vaktsineerida tuleb regulaarselt iga kahe aasta tagant. Lemmiklooma vaktsineerimiseks tuleb pöörduda loomakliinikusse või võtta ühendust loomaarstiga.»

Loomaomaniku meelespea looma vaktsineerimiseks.

  1. Loom peab olema terve ning vähemalt 3 kuud vana.
  2. 10 päeva enne vaktsineerimist tuleb anda lemmikule ussirohtu.
  3. Kui lemmikul on olemas pass või muu dokument, millesse vaktsineerimise andmed kanda, tuleb see kaasa võtta.

Marutaud on loomadele ja inimestele ühine nakkushaigus, mida ei ole võimalik ravida ning mis haigustunnuste väljakujunemisel lõppeb surmaga. Marutaudi vastu on olemas vaktsiin, mille abil saab haigust ennetada ja ära hoida nii loomade kui inimese nakatumist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles