Kelly Sildaru päästetud koerad võitlesid väga ohtliku haigusega

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Päästetud koerad
Päästetud koerad Foto: Kelly Sildaru / erakogu

Kelly Sildaru otsib armastavat kodu vahvale koerakutsikale, kelle ta mõne kuu eest Türgis puhkusel olles päästis.

Oktoobri alguses kirjutas Lemmik, kuidas vigursuusataja Kelly Sildaru Türgis puhkusereisil olles ootamatute sündmuste keerisesse sattus ja kuue imearmsa kutsikaga koeraemale päästeoperatsiooni korraldas. 

Sildaru meenutas, et puhkuse viimasel päeval basseini ääres päevitades juhtus midagi ootamatut ning kiiresti sai selgeks, et koeri saatuse hooleks jätta ei saa. «Nägime, kuidas kohalikud mehed, töötajad, seal ühte koera jalaga peksid,» rääkis ta Lemmikule.

Esialgu viidi koerad kohaliku veterinaari juurde, hiljem leiti Ankaras asuv varjupaik, kuhu koerad toimetada, et vajalikud protseduurid enne Eestisse saabumist tehtud saaks. Seal aga ei läinud asjad sugugi nii, nagu plaanitud.

Päästeoperatsioon võttis kurva pöörde

Varjupaigas võttis päästeoperatsioon aga kurva pöörde, sest koerad jäid haigeks ning kuuest koerapojast on tänaseks elus vaid kaks. Ka koeraema on täie tervise juures. «Võibolla nad olid haiged juba siis, kui me nad varjupaika viisime. Või said nad selle varjupaigas, sest vaktsiine neil ei olnud, ega seda ei tea,» rääkis Sildaru Lemmiku portaalile.

Koerad haigestusid parvoviirusesse ehk kutsikate katku, mis on väga ränk haigus ning mille diagnoosimine keeruline, kuna peiteaeg on kuskil kaks nädalat. Karm haigus on aeg-ajalt kimbutanud ka Eestis varjupaiku ja kodutute loomade päästmisega tegelevaid organisatsioone. Loe haiguse kohta pikemalt:

ÜLEVAADE 〉 Mis on koerte katk ja kuidas lemmikut haiguse eest kaitsta?

Sildaru sõnul on üldiselt pigem harukordne, et kutsikad sellest haigusest tervenevad. Kahel kutsikal aga õnnestus haigus üle elada ning Sildaru plaanib nad koos emaga tõenäoliselt märtsis Eestisse tuua. «Kurb, et nii läks, aga need kaks kutsikat on tublisti kosunud ja kasvanud,» ütles ta.

Kodu otsiv kutsu.
Kodu otsiv kutsu. Foto: Kelly Sildaru / erakogu

Ühel emasel kutsikal on Sildaru sõnul omaniku kandidaat olemas, isane kutsikas aga otsib endiselt veel armastavat omanikku. Kuigi pole teada, kes on kutsikate isa, siis tõenäoliselt on kutsikad pigem suuremat kasvu, kaaludes umbes 25 kilogrammi.

Kohalik asjaajamine türklastega on Sildaru sõnul väga keeruline, aga ta on püüdnud kogu protsessi, kuidas koerad Eestisse tuua saaks, endale selgeks teha. «See portsess on olnud päris stressirohke. Ei osanud absoluutselt ette kujutada, et see kõik nii keeruliseks osutub.» Tõenäoliselt saab koerad Eestisse tuua alles märtsis.

Päästetud koerad.
Päästetud koerad. Foto: Kelly Sildaru / erakogu

Koerad viibivad praegu Türgis loomakliinikus, sest seal tundub turvalisem ning varjupaika tagasi enam ei lähe. «Ringvaate» saates paljastas Sildaru ka selle, et peab ise koerte ravikulud katma.

Kui soovid koertele kodu pakkuda, võib Kellyga ühendust näiteks Instagramis või kirjutades aadressil kelly.sildaru@gmail.com.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles