TRAGÖÖDIA Eelmisel nädalavahetusel hukkus kaks jahikoera

lemmik.postimees.ee
Copy
Vene-Euroopa laika.
Vene-Euroopa laika. Foto: Shutterstock

Eelmisel nädalavahetusel tabas Eesti jahikogukonda suur kaotus, kui huntide murtuna suri kaks jahikoera. 

11. novembri hommikul hukkus Harjumaal Kahalas Vene-Euroopa laika Blacky, kes oleks vaid kuu aega hiljem saanud nelja-aastaseks. Koer osales koos jahimeestega suurulukijahil Hirvli küla lähistel. Ühel hetkel märkas koera peremees, et looma GPS-seade on juba pikalt ühe koha peal paigal. Kui aga omanik teda otsima läks, leidis ta koera surnuna ja osaliselt sööduna, kirjutab Eesti Jahimeeste Selts.

Kohalike sõnul on augusti algusest kuni tänaseni keskkonnaametisse teatatud kuue külakoera murdmisest lähiümbruses. Sarnaseid murdmisi oli ka eelmisel aastal.

Kahjuks toimus nädalavahetusel ka teine õnnetus, mis juhtus suurulukijahil Kabalas Järvamaal. Jahipäeva teisel poolel märkas üle kolme aastase Jämtlandi tõugu koera Minttu peremees samuti, et GPS-seadme järgi on koer kahtlaselt kaua paigal. Koera peremehe sõnul on talle endale arusaadav, et sellised õnnetused juhtuvad ja see risk on alati olemas, aga kõige raskem on seletada kodus lastele, et nende sõber ei tule enam koju. Õnnetuspaiga lähedal Villevere külas on sellel aastal hundid mitmeid koeri maha murdnud.

Põhjuseid, miks hundid koeri murravad, on mitmeid. Suure tõenäosusega on nad niinimetatud probleemisendid, kes on koera murdmises osavad ja ei taha seda lõpetada. Samuti sagenevad koerte murdmised siis, kui huntide arvukus tõuseb üle ohjamiskavas kokku lepitud maksimumpiiri. Selline olukord on just praeguses Eestis, mil ulukiseire spetsialistide sõnul on hunte liiga palju. 

Hundijaht hakkas jahieeskirjade järgi 1. novembrist ja lõppeb veebruarikuu viimasel päeval. Kuigi aastal algas hundijaht kümme päeva hiljem, on raske öelda, kas jahi õigeaegne algus oleks ära hoidnud koerte hukkumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles