Mida peaksid teadma kassi karvapallidest?

Purina ONE
Copy
Foto: Purina ONE

Kassi karvkate on kaunis ja särav, mis on paljuski tingitud sellest, kui palju aega ta selle hooldamisele kulutab. Arvatakse, et keskmine kass veedab 4 protsenti elust ennast pestes! Hoolikas ja põhjalik pesemine viib selleni, et ta neelab alla palju karvu, mis võivad koguneda tema kõhtu pallideks. Enamikul kassidest tekivad aeg-ajalt karvapallid ja selle pärast pole tavaliselt põhjust muretseda. Siiski on kasulik teada, mis neid põhjustab, millistele sümptomitele peaksid tähelepanu pöörama ja kuidas karvapallidega kassi aidata.

Kuidas karvapallid tekivad?

Kõik kassid pesevad end oma karva lakkudes. Nende keelel on väikesed ogad, mis tõmbavad lahtised karvad kaasa. Ogad on suunatud tahapoole, et aidata lahtised karvad kinni püüda, kuid see tähendab, et kassil pole muud valikut kui karvad alla neelata, luues karvapallid. Need on surnud karvade ja seedemahlade kogumid, mis tekivad kassi makku. Karvapallid on kassi enda pesemise tavaline kõrvalsaadus.

Kuidas kass karvapalli välja oksendades käitub?

Kui kass üritab karvapalli välja oksendada, võib ta hakata tõmblema, kõõksuma või lahtise suuga õõtsuma ja öökima. Mõnikord nimetatakse seda heli n-ö köha-oksendamiseks. Seda seepärast, et tundub, nagu kass köhiks ja püüaks oksendada samal ajal.

Kas karvapallid on normaalsed?

Kassiomanikuna võib sul olla raske ja ängistav kuulda, kuidas sinu kass öögib ja tõmbleb, ning paratamatult hakkad mõtlema, kas peaksid millegi pärast muretsema. See on aga täiesti normaalne pesemise kõrvalsaadus ja kassid peaksidki seda tegema, et hoida oma karv heas korras.

Enamik üksikuid karvu läbib kassi seedesüsteemi normaalselt, kuid mõnikord võivad karvad moodustada tükke, mis hakkavad makku kogunema. Kass proovib neid välja oksendada, et vältida soolestiku ummistumist. Ära muretse, kui näed, et kass sirutab oma kaela, teeb suu laialt lahti, oksendab karvapalli välja ja kõnnib seejärel rahulikult minema. Seda võib olla veider näha, kuid see on täiesti normaalne.

Foto: Purina ONE

Kui sageli võivad karvapallid tekkida?

Mõnele kassiomanikule paistab, et tema lemmik oksendab iga päev karvapalli. Päris nii olla ei tohiks. Kassid peaksid karvapalle oksendama aeg-ajalt, tavaliselt vähem kui korra kuus. Suurem osa pesemisel alla neelatud karvu peaks läbima seedesüsteemi ja jõudma väljaheite sees probleemideta liivakasti.

Kui aga kass oksendab karvapalle sageli, tasub ta loomaarsti juurde viia. Tihe karvapallide teke võib olla seedetrakti probleemi sümptom – sellisel juhul on kõige parem võimalikult kiiresti kassi tervist kontrollida.

Sage karvapallide moodustumine võib samuti olla märk sellest, et kass peseb end liiga palju. Kass kipub seda tegema stressi puhul – natuke nagu inimestel küünte närimine. Nii neelavad kassid rohkem karvu, mis toob kaasa rohkem karvapalle. Kui kahtlustad, et sinu kass võib olla stressis, vii ta loomaarsti juurde.

Millisel kassil tekib rohkem karvapalle?

Kassipoegadel ja noorematel kassidel tekib tavaliselt vähem karvapalle, kuna neil on maailma avastades muudki teha ja nad ei pööra nii palju tähelepanu enda pesemisele. Vanemad kassid seevastu on rahulikumad ja neil võib seega tekkida sagedamini karvapalle.

Koheva karvaga kassid on ideaalsed kaaslased, kuid neil on ka eelsoodumus karvapallide sagedasemaks tekkeks. Pikema karvaga kassidel, nagu pärslased ja meini kassid, tekib loomulikult rohkem karvapalle, kuna nende karvkate on tihedam ja karvad kogunevad kiiremini pallideks.

Kuidas kassi karvapallidega aidata?

Kassiomanikul võib tekkida mure, kui kassil on karvapallid, sest tundub, et kass hakkab lämbuma või on hädas. Kuidas saad sina omanikuna aidata kassil karvapalli välja oksendada?

Kuigi on raske näha, kuidas kass vaevleb ja öögib, on parim kassile sellisel puhul piisavalt ruumi anda. On täiesti normaalne, kui kass oksendab mitu korda, et karvapall tuleks korralikult välja. Peaasi on mitte liiga suurde ahastusse sattuda ja hoida kassil silm peal, et karvapall tuleks välja ning kass lõpetaks öökimise.

Internetis on saadaval palju koduseid abinõusid (eriti nt õlid ja määrdeained), kuidas kassi karvapallidega aidata, kuid meie ei soovita neid proovida. Pigem tasub pakkuda kassile spetsiaalset karvapallivastast pastat, mis sisaldab lahtistit ja määrdeainet, mis aitab karvapallidel kergemini seedesüsteemi läbida.

Eriti tõhus vahend on spetsiaalne kassitoit. Sellised kuivtoidud sisaldavad palju kiudaineid, mis aitavad kogunenud karvad seedesüsteemi kaudu kehast välja viia. Spetsiaalsed toidud sisaldavad ka vitamiine ja mineraalaineid, mis hoiavad kassi karvad heas seisukorras ning vähendavad nende väljalangemist.

Eriti rasketel juhtudel võib loomaarst lõpuks määrata karvapallide jaoks ravi.

Millal võivad karvapallid ohtlikuks muutuda?

Karvapallid on iseenesest kahjutud. Kui aga kass uitab mööda maja ringi ja öögib korduvalt ilma oksendamiseta, vii ta kohe loomaarsti juurde, eriti kui sellega kaasneb isutus ja loidus. See võib olla märk sellest, et karvapall on liikunud maost soolestikku. Sellise tõsise seisundiga peaks loomaarst viivitamata tegelema.

Vii oma kass loomaarsti juurde, kui märkad neid karvapallidega seotud sümptomeid:

  • Pikaajaline öökimine, oksendamine ilma karvapalli väljutamiseta
  • Söögiisu langus
  • Loidus
  • Kõhukinnisus või kõhulahtisus
  • Liigne muru näksimine
  • Paistes või tundlik kõht

Kuidas karvapalle diagnoositakse?

Loomaarst saab karvapallide olemasolu diagnoosida mitmel viisil. Seda saab teha röntgenpildi või füüsilise läbivaatusega. Äärmuslikel juhtudel võib olla vajalik operatsioon karvapalli eemaldamiseks, kui see on eriti suureks kasvanud.

Pidev kuiv öökimine ja loidus võivad olla ka astma tunnused. Loomaarst peaks suutma tuvastada algpõhjuse. Mõlemal juhul oled avastanud kassi terviseprobleemi ja lahendanud selle enne, kui see süveneb.

On normaalne, et kass oksendab aeg-ajalt karvapalle. Muretsema peaks hakkama vaid siis, kui kass oksendab karvapalli iga paari nädala tagant või pidevalt rohkem kui 48 tunni jooksul – see on märk sellest, et soolestikku satub liiga palju karvu.

Kuidas aidata kassil karvapalle vältida?

Karvapallide moodustumist ei ole võimalik täielikult vältida, kuid midagi saab ikkagi teha, et lemmikut aidata.

1. Kammi kassi

Kassi karvkatte õige hooldamine aitab tal vabaneda surnud ja lahtistest karvadest. Regulaarse kammimisega eemaldad ise lahtised karvad, mille kass muidu pestes alla neelaks. Vähem allaneelatud karvu tähendab vähem karvapalle. Kui kass ei armasta kodus kammimist, vii ta professionaali juurde.

2. Püga kassi

Kassi korrapärane pügamine tähendab, et allaneelatud karvad on lühemad ja kogunevad väiksema tõenäosusega karvapalliks. Nii on neil suurem võimalus seedesüsteemist ilma probleemideta väljuda.

3. Paku kassile spetsiaalset toitu

Tasakaalustatud toitainetega toidu pakkumine on karvapalliprobleemi puhul oluline. Selle jaoks on olemas spetsiaalne kassitoit, näiteks Purina ONE® Coat ja Hairball, milles on palju kiudaineid, et aidata peatada karvapallide teket maos. Tasakaalustatud toit aitab ka kassi karvkatte tervist toetada, vähendades karvade väljalangemist ning hoides karvkatet sileda ja läikivana.

Copy
Tagasi üles