Kuidas toetada kassi seedimist?

Purina ONE
Copy
Foto: Purina ONE

Toitu seedides ja sellest toitaineid omastades saab kass kätte kõik vajaliku, mida on tarvis hea tervise hoidmiseks. Kuna lemmiklooma tugev tervis on väga tähtis, peaksid nii mõndagi kassi seedesüsteemi kohta teadma, et võimalike probleemidega õigesti toime tulla. Hea seedimine on suurepärase tervise alus.

Kui kaua võtab kassil aega seedimine?

Kassid on väikesed loomad, seega kulub neil toidu korralikuks seedimiseks 10–24 tundi. Nad on karnivoorid, mis tähendab, et nad vajavad liha. See väljendub selles, et nende hambad on arenenud pigem rebimiseks kui närimiseks. Selle tulemusena neelavad kassid süües liha suuremate tükkidena ja seedimiseks kulub kauem aega.

Mis põhjustab kassil seedeprobleeme?

Kassi seedeprobleemidel võib olla mitu põhjust, kuid kõige levinumad on seotud võõrkehade söömisega. Kui sinu lemmik neelab alla midagi võõrast, näiteks oksa, plastitüki või isegi väikese kivi, jääb see tükiks ajaks tema seedekulglasse, sest ta proovib seda seedida. Sellisel juhul võta kindlasti esimesel võimalusel ühendust loomaarstiga, sest võõrkeha võib kassi seedimist tõsiselt mõjutada, kui sellega kohe ei tegeleta.

Foto: Purina ONE

Taimed võivad põhjustada kõhukinnisust, kuna kassi seedesüsteem ei suuda taimset materjali kuigi hästi seedida. Seda on eriti oluline meeles pidada, kui kodus on palju dekoratiivtaimi.

Veel üks levinud seedeprobleemide põhjus on parasiitnakkus. Selliste infektsioonide tavalised sümptomid ulatuvad dehüdratsioonist ja kehakaalu langusest kuni ebamugavustundeni alakõhus. Kuigi see võib tunduda hirmutav, võid olla kindel, et neid probleeme saab hõlpsasti lahendada ravimitega.

On täiesti normaalne, et kassid neelavad enda pesemise ajal karvu, kuid kui nad neelavad neid tavapärasest rohkem, mõjutab seegi nende seedimist. Liigne pesemine, mille tulemuseks on karvapallide oksendamine, võib olla märk stressist või isegi igavusest. Seejuures toimib niisugune käitumine toimetulekumehhanismina, mistõttu tasub selliseid muutusi kassi käitumises jälgida.

Kui tihti peaks kass sööma?

Kassile sobiv toitmisrutiin tagab, et ta saab kõik vajalikud toitained õigel ajal, ja see vähendab seedeprobleemide riski. Olenevalt kassi kohanemisvõimest ja oma päevakavast saab seda teha kolmel viisil.

Kaks toidukorda päevas (hommikul ja õhtul) on väga tõhus, kui sinu eesmärk on jälgida kassi toidutarbimist ja käitumise muutusi. Kui sinu päevakava ei võimalda nii ranget toitmisrutiini, jälgi, et kassi toidukausis oleks alati süüa. Nii saab ta süüa just siis, kui ta ise tunneb, et nälg näpistab.

Kui esimese variandi puhul on oht, et kassil tekib söögikordade vahel nälg, siis teise puhul võib tulemuseks olla ülesöömine ja rasvumine. Seetõttu võib parim valik olla hoopis kahe plaani kombinatsioon. Paku kassile märgtoitu iga päev kindlal ajal ja jäta kaussi alati veidi kuivtoitu. Kui sa pole kindel, millist võimalust valida, proovi kõiki kolme ja vaata, milline neist sobib teile mõlemale kõige paremini.

Kuidas kass seedeprobleemidest märku annab?

Üks levinumaid märke seedeprobleemidest on ebamäärane väljaheide või isegi kõhulahtisus. Kass võib oksendada, kaotada kaalu, olla loid. Lisaks võib isutus, energiapuudus või liivakastis käimise muutus olla märk sellest, et tal on raskusi toidu seedimisega. Kui märkad mõnda neist sümptomitest ja oled mures kassi seedimise pärast, võta nõu saamiseks ühendust loomaarstiga.

Mida peaks kass sööma?

Kuna kass on karnivoor, on kogu tema keha kohanenud lihatoidu söömiseks. Tema hambad on loodud saaki haarama ja rebima. Seega on kassi seedesüsteem ja ainevahetus suunatud seda toetama ning loomsetest kudedest pärit valkude ja rasvade suurt hulka töötlema.

Kassi seedesüsteemi tugeva tervise jaoks on vaja ainult loomsetes kudedes leiduvaid toitaineid, nagu aminohape tauriin ja rasvhape arahhidoonhape. Seepärast ei sobi kassile taimne toit. Kvaliteetne valk aitab kassil hoida tugevaid lihaseid, toetab tervet nahka ja läikivat karvkatet ning on ülioluline tema immuunsüsteemi parimaks toimimiseks.

Tasakaalustatud toit peab sisaldama ka optimaalses koguses kvaliteetseid rasvu, sealhulgas oomega-3- ja oomega-6-rasvhappeid, valitud kiudaineid, mis soodustavad seedimist, ning vitamiine ja mineraalaineid. Hästi seeditavad süsivesikud on samuti kasulikud energiaallikad.

Olenevalt oma kassi eelistustest paku talle kuiv- või märgtoitu või natuke mõlemat. Kui ilmnevad seedeprobleemide tunnused, on kõige parem pakkuda kassile peamiselt märgtoitu, mis on suure niiskusesisaldusega ja mida on kergem seedida.

Foto: Purina ONE

Kuidas toetada oma kassi seedimist?

  • Kvaliteetsed ja kergesti seeditavad koostisosad vähendavad soolestiku töökoormust.
  • Valitud valguallikad vähendavad seedetrakti häirete riski.
  • Kergesti seeditavad valgud aitavad parandada toidutaluvust.
  • Prebiootikumid aitavad parandada soolestiku bakterite tasakaalu.
  • Kiudained toetavad soolestikku ja hõlbustavad toidu liikumist läbi selle.
Copy

Märksõnad

Tagasi üles