TUBLI TÖÖ! Koerad on aidanud lugema õppida rohkem kui tuhandel Eesti lapsel

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Lugemiskoer tööpostil.
Lugemiskoer tööpostil. Foto: Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühing MTÜ

Täna, ettelugemise päeval, tähistatakse lugemiskoerte programmi kümnendat sünnipäeva piduliku koosviibimisega Tallinna Keskraamatukogu suures saalis kell 11.00. Tänu programmile on raamatukogudes, koolides, lasteaedades ning haiglates selleks valitud ja väljaõppe saanud koeratiim aidanud tasuta raamatu ettelugemist harjutada juba üle tuhandel lapsel.

Lugemiskoerte programmi kutsus 2013. aastal ellu Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühing. Sarnaseid professionaalseid ja teaduspõhiseid vabatahtlikke kaasavaid üritusi on ka mujal maailmas ja nende eesmärk on toetada kogukonnas lugema õppimist ja ettelugemist – seda kas lühiajaliselt või mõnest eripärast või diagnoosist tulenevalt pikemaajaliselt.

Lugemiskoer
Lugemiskoer Foto: Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühing MTÜ

Lugemiskoerte programmi tunnuslause on «Lugemine käppa!». Nagu see üleskutse viitab, on eesmärk eelkõige toetada, motiveerida ja pakkuda (ette)lugemisega seotud eduelamusi turvalise, positiivse ja hinnangutevaba keskkonna loomise kaudu. Selles keskkonnas saab sõbraliku ning rahuliku koera ja tema koerajuhi toel harjutada teksti ettelugemist.

Esimeste raamatukogude seas liitus programmiga Tallinna Keskraamatukogu, mille direktor Kaie Holm võtab koostöö kokku sõnadega: «Kümne aasta jooksul on sadu lapsi meie raamatukogudes tänu lugemiskoertele saanud julgustust ja tuge lugema õppimiseks. Lugemiskoerte programm on suurepärane näide vabatahtlikust panustamisest oma kogukonna abistamisse ja paremasse tulevikku. Meie, raamatukoguhoidjad, oleme väga tänulikud Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühingule ning neile paljudele lugemiskoeratiimidele, kes on aidanud meil sütitada lastes raamatuhuvi.»

Lugemiskoer tööpostil.
Lugemiskoer tööpostil. Foto: Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühing MTÜ

Sel sügisel avab hooaja 19 raamatukogu ja kooliraamatukogu üle Eesti. Lugemine toimub kas iga nädal või üle nädala ning kestab oktoobrist kooliaasta lõpuni mais-juunis. Tavaliselt toimub ettelugemine ühel päeval neljale lapsele 15 minutit järjest.

Uute tiimide kõrval alustavad staažikaimad lugemiskoeratiimid juba oma kuuendat või seitsmendat hooaega.

Koerajuht Karin Leet, kes oma lugemiskoer Saniga alustab juba seitsmendat hooaega Tallinna Keskraamatukogu haruraamatukogudes, toob põhjustena, miks ta endiselt vabatahtlikuna panustada soovib, koera soovi inimestega suhelda. See aga annab temale võimaluse aidata lapse lugemise isu tõsta. Samuti on tema jaoks oluline meeldiv töökeskkond. Karini sõnul ootavad neid alati raamatukogu sõbralikud töötajad –ettelugemise toimumise ajal kolleegid.

Lugemiskoer.
Lugemiskoer. Foto: Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühing MTÜ

«Lapsevanemate tagasiside programmile on olnud väga positiivne. Ainsa negatiivse aspektina tuuakse välja, et lugemiskoeri ei jagu kõikidele, kes selleks soovi avaldanud on ja mõni raamatukogu on päris oma lugemiskoera oodanud aastaid.» lausub Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühingu kõneisik ja endine lugemiskoerajuht Maarja Tali.

2015. aastal tunnustas Eesti Kultuuriministeerium Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühingut programmi eest kultuurisõbra tiitliga.

Lugemiskoeratiime (koer ja koerajuht) koolitab, eksamineerib ning nende tööd koordineerib Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühing.

Vaata lugemiskoerte kohta lisainfot SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles