Ehmatav põhjus, miks ei tohiks lasta koeral enda nägu lakkuda (2)

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Kuigi koerad musitavad enda lähedasi inimesi vaid heast südamest, võib koera lakkumine inimesele raskeid terviseprobleeme põhjustada. Eriti ohtlikult võib see mõjuda lastele, seega tasub teada, mida koera limpsimine endaga kaasa tuua võib.

Aastaid on arvatud, et koera keel on palju puhtam kui inimese oma, kuid nüüd on teadlased selle arusaama ümber lükanud. Koeraekspert Marty Beckeri sõnul on iseenesestmõistetav, miks koerte süljes rohkem ohtlikke baktereid leidub. «Kui te mõtlete enda lemmiku igapäeva peale, on seal küllaga hetki, kus ta nuusutab mõne liigikaaslase taguotsa või uudistab prügikasti sisu,» selgitas Becker.

Koerad kannavad enda süljes pikka nimekirja baktereid, mis võivad inimeste tervist tõsiselt mõjutada, kui lemmikud enda pereliikmeid musitavad. Londoni Queen Mary ülikooli viroloogia ja bakterioloogia professor John Oxford avaldas, kuidas koerad baktereid üldse üles korjavad. Tema sõnul pole asi ainult selles, millised bakterid loomadel loomulikust süljes on, vaid ka nende elustiilis. «Paljud koerad, kuid eriti need, kes armastavad aega omapäi veeta, käivad uudistamas räpaseid kohti ja teiste koerte väljaheiteid, mille tõttu leidub nende koonus rohkelt baktereid, viiruseid ja mikroobe,» rääkis Oxford. «Mõistagi kannavad nad need edasi inimesele, kellele nad musi teevad,» lisas professor.

Tugevad bakterid, näiteks Capnocytophaga Canimorsus, võivad põhjustada mitmesuguseid ohtlikke haigusi, millest mõned on surmavad. Capnocytophaga Canimorsuse sümptomiteks on palavik, külmavärinad, higistamine ja energiapuudus. Koerad võivad kanda ka surmavat MRSA-haigust, kuid see ei mõjuta nende tervist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles