ARMAS FOTO Ilmavalgust nägi üliharuldane ühevärviline kaelkirjak

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Tennessee loomaaias sündis hiljuti kaelkirjakupoeg, kellel pole erinevalt oma vanematest kehal ühtegi laiku. Arvatakse, et haruldane isend on maailmas ainus ühevärviline kaelkirjak.

Juulikuu viimasel päeval sündinud kaelkirjakutüdruk on erinevalt liigikaaslastest ühtlaselt pruuni värvi ning tal puudub laiguline muster, mille järgi kaelkirjakuid lisaks nende pikale kaelale tuntakse. Brightsi loomaaias elutsev asukas on juba enam kui 180 sentimeetrit pikk ning on oma ema ja loomaaia töötajate hoole all.

Kaelkirjakuid katavad laigud, sest pruuni- ja beežikirju muster on abiks savannides hädaohu eest varjumisel. Laikude all asetseb ka veresoonte süsteem, mis aitab kaelkirjakul kehatemperatuuri reguleerida. Muu hulgas arvatakse, et iga kaelkirjaku muster on ainulaadne ja see päritakse emalt.

Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost / TODAY

Brightsi loomaaed loodab, et ebatavalise kaelkirjaku sünd aitab tuua ülemaailmset tähelepanu probleemidele, millega kaelkirjakud iga päev silmitsi seisavad, vahendab The Guardian. Maailma pikimate loomade arvukust ohustavad nii sobivate elupaikade vähenemine Aafrikas kui ka salaküttimine. «Metsikus looduses elavate kaelkirjakute arvukus on paraku vähenemas,» avaldas Brightsi loomaaia asutaja Tony Bright uudistekanalile WCYB.  Bright lisas, et viimase 30 aasta jooksul on vabalt looduses elavatest kaelkirjakutest 40 protsenti välja surnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles