Loomakaitsjad otsivad hoiukodu «õuduste majast» päästetud dogidele (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit / Facebook

Pühapäeval postitas Eestimaa Loomakaitse Liit oma Facebooki lehele video, mida nõrganärvilistel vaadata ei soovitata. Nimelt läksid nad kontrollima Laitses asuvaid dogisid, kelle kohta tuli esimene kaebus juba 2020. aastal.

Kaebuse järgi oli nimetatud asukohas kuus dogi, kes olevat alatoidetud ja halvas olukorras. Omanik käivat ebaregulaarsetel aegadel päevasel ajal koertele toitu toomas, kuid enamasti olevat koerad territooriumil üksi, seal hulgas hulguvad naabruskonnas ja sõiduteedel. Koerad uluvad pidevalt ja on välimuselt kehvas seisus (nälginud).

Ametnikud probleemi ei näinud

Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) käis loomakaitsjatele teadaolevalt koha peal asja kontrollimas, kuid hindas, et koeri peetakse nõuetekohaselt. Sündmuskohale läinud loomakaitsjatel oli asjast aga sootuks teine nägemus. Eeskätt valmistas neile muret vestluses naabritega selgunud asjaolu, et koerad elavad kinnistul täiesti omapead ning omanik käib neid ainult aeg-ajalt kontrollimas.

Foto sündmuskohalt
Foto sündmuskohalt Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit / Facebook

«Varem olla dogid hulkunud ka aiast väljas, kuid viimasel aastal hoitavat neid ainult majas kinni. Vahel harva lastakse koeri õuealale jooksma. Neid nähtavat nii vähe, et naabrid ei teadnud isegi, mitu koera seal on,» kirjutas loomakaitse liidu vabatahtlik.

Koerad olid majas kinni

Maja ümbrus oli loomakaitse liidu vabatahtliku sõnul kohutavas seisus, kuid veel õudsem olnud majas sees avanenud vaatepilt: «Põrand oli kaetud rämpsu ja väljaheidetega. Maja oli seest sisuliselt elamiskõlbmatu. Ei olnud uksi, korralikke põrandaid, osa aknaid puudu. Kõikjal jube räpasus ja hingemattev lehk, mis immitses lahtistest avadest.»

Vaata fotosid postitusest:

Loomakaitsjad võtsid ühendust looma omanikuga, kes läbirääkimise tulemusena oli nõus koerad vabatahtlikult liidule loovutama. Teisipäeval mindigi kohapeale loomi ära tooma.

Majast päästeti kolm dogi: 3-aastased emased koerad Iida ja Aada ning 4-aastane isane koer Alfred. Kuna koerad on lõikamata ning Aadal jooksuaeg, siis kahtlustatakse, et emane koer on ka tiine. «Oli selge, et neid pole kuidagi sotsialiseeritud. Koerad olid väga arad ning nende kinnipüüdmine kunst omaette,» ütlesid loomakaitsjad.

Foto sündmuskohalt
Foto sündmuskohalt Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit / Facebook

Koerad pole vabatahtliku sõnul inimestega agressiivsed, kuid on väga pelglikud. Võib arvata, et kaelarihmasid pole neil kunagi olnud ja rihmas käia nad ei oska.

Päästetud koertele tuleb teha uued passid, parasiiditõrjed, ülevaatused kliinikus ja vajadusel ka ravi.

Kaks koera vajavad ka hädasti hoiukodu. Kui saad sellega aidata, helista 51946146 või kirjuta info@loomakaitse.eu.

Selgitus «Laitse dogid»

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

EE824204278617897405 (Coop Pank)

Annetustelefonid

9000 777 (5.-)

9000 888 (10.-)

*Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles