Hirmutav video Prantsusmaalt: hiiglaslik hai sööstis otsejoones kalda poole (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Sinihai. Pilt on illustreeriv
Sinihai. Pilt on illustreeriv Foto: Shutterstock

Möödunud nädalavahetusel said Prantsusmaa lõunarannikul rannapuhkust nautinud turistid suure ehmatuse osaliseks, kui rannajoone lähedale ilmunud hai tõttu tuli supluskohalt inimesed tunniks ajaks  evakueerida.

Perpignani äärelinnas filmitud kaadritest on näha, kuidas inimesed on vaatepildist hämmingus. Isegi kohalikud vetelpäästjad, kes andsid ohtlikku veelooma nähes kohe käsu punane lipp üles seada ning sulgesid ranna, ütlesid meediale, et pole varem Vahemeres haid näinud.

Vetelpäästjad sulgesid ranna tunniks ajaks ning sõitsid paadiga merele, et haid uurida. Nende sõnul oli loom rahulik ega lasknud end isegi mootorpaadi mürast häirida.

Randa ilmunud isend oli pealtnägijate sõnul sinihai (Prionace glauca), kes on Kalapeedia andmetel tõenäoliselt kõige laiema levikuga hai, keda kohatakse peaaegu kõikjal troopilistes ja parasvöötme meredes, kõigi mandrite randade lähedal, v.a Antarktis. Ta on mere- ja riimveeline, okeanodroomne, kuni 1000 meetri sügavusel, enamasti kuni 220 meetri sügavusel elav hai. Suurim pikkus on neli meetrit, tavaliselt kuni 3,35 meetrit; kaal kuni 206 kg, eluiga kuni 20 aastat. Kuigi sinihai toitub kaladest ja peajalgsetest limustest, võib ta vahel ka inimesi rünnata. 

Sinihai ei ole oma sigimisperioodil sugugi haruldane nähtus, kuid nii lähedale kaldale satub ta harva.

Viimasel ajal on aga mitmes Euroopa rannas üha sagedamini haisid nähtud, eriti Hispaanias. See võib olla tingitud asjaolust, et kliimamuutuste ja tõusva meretemperatuuri tõttu otsivad nad jahedamaid kohti ja ujuvad tavapärasest teistsugustes piirkondades. Loe pikemalt SIIT.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles