OHTLIK AVASTUS Austraaliast leiti uus mürgise mao liik

Mona Lii Konnapere
, reporter-toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Shutterstock

Teadlased on avastanud uue mürgise mao liigi, kes lisatakse Austraalia ohtlike elusolendite pikka nimekirja.

Austraalia on tuntud oma uskumatult laia mürgiste loomade ja putukate liigirikkuse poolest ning tundub, et riigi soe keskkond on hea koht ka uute liikide arenemiseks. Lääne-Austraalia muuseumi, Lõuna-Austraalia muuseumi ja Adelaide'i ülikooli teadlased leidsid hiljuti uut tüüpi piitsmao.

Varem leidus Austraalias 14 erinevat tüüpi piitsmadu ja nüüd lisandus nende hulka veel üks, kes sai nimeks kõrbe-piitsmadu. Nagu nimigi ütleb, tasub silmad lahti hoida kõrbes ja riigi kuivemates piirkondades, sest just seal meeldib siiani tundmatuna elanud maol pesitseda.

Piitsmadu
Piitsmadu Foto: Shutterstock

DNA-uurija ja uuringu esimene autor doktor James Nankivell Adelaide'i ülikoolist tegi avastuse koos uurija Mark Hutchinsoni ning Perthi bioloogilise mitmekesisuse keskkonnakaitsjate Brad Maryani ja Brian Rushiga.

Neile, kes tunnevad mao välimuse vastu huvi, paljastas dr Nankivell, et kõrbe-piitsmadu erineb teistest piitsmao liikidest, sest tal on sinakat värvi keha, kuid vasekarva pea ja saba. Lisaks pole selle mao soomustel nii palju musta värvi kui tema lähimal sugulasel.

Just need pisikesed, kuid olulised erinevused välimuses ning geneetiliste tõendid viisid uurimisrühma järelduseni, et see on täiesti uus liik.

Kõige olulisem küsimus on aga see, kas tegu on ohtliku ja tapva mürkmaoga. Dr Nankivell selgitab rahustuseks, et vaatamata sellele, et kõrbe-piitsmadu on mürgine, on ta inimesele vaid kergelt ohtlik. Ta lisas, et kuigi tema hammustus on valus, ei põhjusta see inimestele tõsist kahju. Mehe sõnul on piitsmadude hammustused äärmiselt haruldased, kuna nad on väga häbelikud ja kipuvad esimeste ohumärkide korral põgenema.

7 Newsi andmetel kasvab madu maksimaalselt 89 sentimeetri pikkuseks ja tema lemmiksöök on sisalikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles