SÜDNATLÕHESTAV Tallinna loomaaia ninasarvik Kigoma oleks võinud elada veel aastakümneid

lemmik.postimees.ee
Copy
Ninasarvik Kigoma võtab dušši
Ninasarvik Kigoma võtab dušši Foto: Inari Leiman / Tallinna loomaaed

Põllumajandus- ja toiduamet lõpetas sel nädalal Tallinna loomaaia ninasarviku Kigoma hukkumise uurimise ning kinnitas, et tegu oli õnnetusjuhtumiga.

Põllumajandus- ja toiduameti põhja regiooni juhtivspetsialisti Harles Kauba sõnul võib selle juhtumi puhul öelda, et tegemist oli õnnetusjuhtumiga. «Põllumajandus- ja toiduamet kontrollis ninasarviku Kigoma aediku tingimusi. Kõik vastas nõuetele ning looma heaolu oli tagatud,» ütles Kaup.

Ametnik lisas, et küsitleti ka loomaaia töötajaid ning nende ütlused ja kontrolli tulemus näitasid, et ninasarviku aedik vastas nõuetele. Varem olevat ka kindlaks tehtud, et ruum ei ohusta looma. «Siiski käitus ninasarvik ootamatult, hüpates aediku talade vahele, mistõttu loom suri,» ütles Kaup ja lisas, et kuigi õnnetuse vältimiseks olid vajalikud meetmed kasutusele võetud, ei osatud ette näha, et ninasarvik võib pooleteise meetri kõrguste postide vahele kinni jääda.

Loe ka seda: VALUS KAOTUS 〉 Suri Tallinna loomaaias 32 aastat elanud asukas

Armastatud ninasarviku traagiline surm

Isane Ida-aafrika teravmokk-ninasarvik Kigoma sündis Berliini loomaaias 7. veebruaril 2010. aastal ja elas Tallinna loomaaias kümme aastat. Loomaaia teatel oli ta rahumeelne ja argliku iseloomuga tegelane.

Juuni alguses viidi Kigoma koos loomaaia teise ninasarviku Kibibiga ajutiselt elama sõraliste majja, kuna paksunahaliste majas algas ninasarvikute latripõrandate remont. Ajutine pind kohandati loomaaia teatel küll enne ninasarvikutele sobilikuks ja püüti eemaldada kõik riskid, mis võiksid loomi ohustada, kuid paraku upitas ninasarvik Kigoma end täiesti ettearvamatult esijalgadega mööda siledat vaheseina üles nii, et pea koos sarvedega kahe metalltala vahele kinni kiilus ega pääsenud enam vabaks, kirjutas Postimees.

Loomaaednikud ja veterinaarid tõttasid küll looma päästma, kuid 1,2 tonni kaaluva ninasarviku vabastamine ei ole lihtne. Tala lõigati läbi, kuid oli juba hilja ja ninasarvik suri.

Lahkus traagiliselt vara

«Julge ja krapsaka Kibibi eeskujul harjus Kigoma Tallinnas tasapisi uue elupaigaga paksunahaliste majas ja õueaedikus. Õppis mänguasjadega mängima: tõukas suurt punast palli ja tuuseldas pappkaste. Need viimased pistis ta muidugi õige ruttu pintslisse.

«Kord puistas ta pappkastiga ette antud tammetõrud kastist välja, jättis need sinnapaika ja mugistas esmalt pappkasti ära süüa,» meenutas Tallinna loomaaed oma kodulehel avaldatud järelhüüdes vahvat seika Kigoma elust.

Õueaedikus voolikuga pesemine pani muidu vaoshoitud ja rahumeelse Kigoma traavima, püherdama, jalgade ja sarvega liiva viskama. Pesemine ja harjaga sügamine meeldisid talle väga.

Kigoma lasi endaga hea meelega tegeleda ja ennast treenida. Ta oli kuulekas patsient, kui oli vaja silmi ravida, tilku panna ja salvi määrida. Neli aastat tagasi oli Kigoma esimene Tallinna loomaaia ninasarvik, kellelt võeti vereproov kõrvaveresoonest pelgalt treenimise abil, ilma et loom oleks olnud anesteesias.

Teravmokk-ninasarvikute oodatav eluiga on vabas looduses 35–50 aastat.

«Sinu elu jäi lühikeseks, kuid sa elasid selle meeldejäävaks kõigile, kes sinuga kohtusid,» kirjutas loomaaed. Kigoma oleks võinud elada veel kaua, sest teravmokk-ninasarvikute oodatav eluiga on vabas looduses 35–50 aastat.

Teravmokk-ninasarvik ehk must-ninasarvik on ohustatud liik, sest neid on sarvede pärast liiga palju kütitud. Sarvedest tehakse põhiliselt pistodavarsi, mis on paljudes maades jõukuse sümbol.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles