USKUMATU Levinud toidud, mis võivad lemmiklooma tervise jäädavalt ära rikkuda

Joonas-Hendrik Mägi
, suvereporter
Copy
Foto: Shutterstock

Paljudel inimestel on harjumus anda oma lemmikule näppude vahelt toitu, mis ei pruugi aga loomale üldse hästi mõjuda. Pikas perspektiivis võib selline käitumine lõppeda lausa traagiliselt. Tuleb teha täpselt selgeks, millised toidud oma lemmikloomast eemal hoida. 

Šokolaad ja kofeiin

Kindlasti on paljud kuulnud, et näiteks koerale ei tohi anda šokolaadi, kuid ei teata, et selline käitumine võib loomale väga laastavalt mõjuda. Šokolaad ja kofeiin sisaldavad aineid, mida nimetatakse metüülksantiinideks. Metüülksantiinid võivad aga põhjustada oksendamist, kõhulahtisust, hingeldamist, krampe, värinaid, liigset janu ning isegi surma. Pange tähele, et tumedam šokolaad on ohtlikum kui piimašokolaad. Piimašokolaadis on madalam metüülksantiinide sisaldus. 

Kookos 

Väikeste koguste juures ei tohiks lemmikloomaga midagi halba juhtuda, kuid suuremad annused võivad tekitada maoärritust ja kõhulahtisust. Eriti ohtlik on kookosvesi, sest selles on kõige suurem kaaliumisisaldus. 

Tsitruselised

Tsitrustaimede varred, lehed, koored, viljad ja seemned sisaldavad erinevas koguses sidrunhapet ja eeterlikke õlisid, mis võivad suures koguses allaneelamisel põhjustada ärritust ning võib-olla isegi kesknärvisüsteemi depressiooni. Väikesed annused, näiteks puuviljade söömine, ei põhjusta suuri probleeme. Pisemad kogused võivad tekitada maoärritust. 

Allikas: ASPCA

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles