VIDEO Selliselt teevad trenni politseikoerad

Joonas-Hendrik Mägi
, suvereporter
Copy

Politseikoerad on meie korrakaitsjate asendamatud abimehed, tänu kellele on püütud kurjategijaid, jõutud jälile narkokuritegudele ja leitud kadunud inimesi. Selle kõige taga peitub aga järjepidev ja raske treening, mida Postimees uurimas käis. 

Kõu, Ekspert ja Esti on koerad, kes esmaspäeva hommikul Tartu laululava taguses pargis energiliselt saba liputasid. Eesti politsei kasutab teenistuskoertena saksa ja belgia lambakoeri, labradore ja spanjeleid. Kõigil oma funktsioonid ja väljaõpe.

Politseinikel hakkas päev kella üheksast, kui mindi linnast eemal asuvasse metsa treeningut ette valmistama. Seejärel sõideti parki, kus koerad ise juba rahmeldada said. Nende ülesandeks oli jälgede tagaajamine, milleks vajaliku raja samuti ametnikud eelnevalt valmis panid. Kui koer millegagi hakkama ei saanud, vältisid politseinikud abistamist, vaid kordasid harjutust. Vastasel juhul võib loom mugavaks muutuda. 

Päeva lõpuks suunduti tagasi metsa, kus hommikul maha pandud rada koeri ootas. Ooteaeg on vajalik selleks, et metsas olevad lõhnad omavahel seguneksid, kuna sellisel juhul on treening tõhusam ja koerad peavad rohkem pingutama. 

Selliseid täielikke treeningpäevi on nädalas ette nähtud kaks, kuid üldine töö käib kogu aeg. Erinevaid harjutusi tehakse ka siis, kui toimumas on patrull, aga olukord on rahulik. 

«Ma võin enda kohta laisk koeraomanik öelda, sest mu koer on kuulekas ja väljaspool tööd oleme justkui sõbrad,» muheleb patrullpolitseinik Cathy Pärnamets. 

Nimelt elavad kõik teenistuskoerad politseinikest omanikega ööpäev läbi koos. Samal ajal on tegu nii lemmiklooma kui kolleegiga. On olnud ka aegu, mil politseiametnik ja politseikoer on koos ainult töökohustusi täites, kuid selline töö vajab looma ja inimese vahel sügavamat ühendust. Ühendust, mis saab tekkida ainult ühesuguse elurütmiga. 

Üks tänasel treeningul osalenud koer on alles kuuekuune, kuid sellest hoolimata on ta juba väga võimekas. Ometi võib reaalseid töökohustusi täita ta alles kaheaastaselt, kui on läbitud atesteering ehk teenistuskohustusteks vajalik eksam. Kui koer on saanud umbes seitsmeaastaseks, hakatakse paralleelselt treenima kõrvale uut, noort kutsikat ja kümne aasta täitumisel suundub edukas kutsu väljateenitud pensionile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles