VARJATUD OHT Öeldakse küll, et kass maandub alati käppadele, kuid tegelikult...

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Eesti Maaülikooli väikeloomakliiniku (EMÜVLK) loomaarstid hoiatavad kassiomanikke lahti jäetud akende eest, kuna see võib osutuda kassile eluohtlikuks.

Soojade suveilmadega tekib tihti vajadus aknaid ja rõduuksi avada või tuulutusasendisse jätta, mis aga võib osutuda toas elavale kassile eluohtlikuks.

«Viimasel ajal on väga sagedaseks probleemiks vigastused, mis on tekkinud sellest, et kass kukkus/hüppas aknast alla või jäi tuulutusasendis akna/rõduukse vahele kinni,» kirjutab EMÜVLK Instagrami postituses.

Kuna kassid on väga uudishimulikud ja peavad «jahti» ka toas, võivad väljas ringi lendavad linnud ja lendavad lehed neile saatuslikuks saada.

Öeldakse küll, et kass maandub alati käppadele, kuid...

«Võib küll eeldada, et kass maandub alati käppadele, aga kui see juhtub 3. korruse aknast alla kukkudes, siis ei pruugi see nii õnnelikult lõppeda,» kirjutavad loomaarstid.

Aknast allakukkumise tagajärjel võib loomal olla jäsemete ja rindkere luumurde, selgroovigastusi, puruneda võivad siseorganid.

Tuulutusasendis oleva akna või rõduukse vahele jäämine võib kassile põhjustada erinevate sisemiste organite vigastusi, selgroovigastusi, närvikahjustusi, mis võivad omakorda põhjustada erinevaid ortopeedilisi ja neuroloogilisi probleeme, lämbumist, tagakeha halvatust.

Suurest ehmatusest võib kass ka ära joosta ja peita end lähedal olevate põõsaste, kuuride vm alla.

Kuidas probleemi vältida?

  • Selliste probleemide ärahoidmiseks on võimalik osta näiteks ehituspoest aknafiksaatoreid, mis lukustavad akna kindlasse asendisse, jättes lahtise ava võimalikult väikseks, et kass ei mahuks sealt välja pugema.
  • Lisaks on müügil spetsiaalsed võred ja võrgud, millega piirata ligipääsu akendele, rõdudele ja terrassidele.

Kui sinu kass on aknast alla hüpanud/kukkunud või akna vahele kinni jäänud, võta kindlasti ühendust oma loomaarstiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles