VAATA FOTOSID Tähtis roll: bengali kass Iku hakkab Tartu ülikooli tudengeid inspireerima

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy

Tartus Narva mnt 25 asuva Tartu Ülikooli ühiselamu otsaseinal võib nüüd näha Tartu kunstniku Kudrun Vungi kavandi järgi tehtud hiigelpilti käppadele kukkuvast täpilisest Bengali kassist.

Kassi kukkumise faase kujutav maaling on inspireeritud Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 loovkontseptsioonist ja kajastab meie oskust jääda ellu ka kõige keerukamates olukordades.

Ellujäämise kunsti sümboliseeriva hiireküti maalivad seinale kunstnikud Mihkel Joala ja Kerttu Kuslap. Neil on abiks robot Al-Bert: printpea Al, mille peenikesed düüsid pritsivad seinale värve, ja Bert, kes tõmbab maas tegutsevast servokastist mootori abil nööre.

Kassid on tuntud oma võime poolest maanduda alati käppadele. «Sellest oskusest saavad ka inimesed eeskuju võtta,» ütles Tartu 2024 loovjuht Kati Torp. Pildile on kantud tema enda kaheaastane Bengali kass, kelle nimi on Iku. Selle metsiku välimusega tõu tunnuseks on tihke ja särav ning kas täpiline või marmormustriga kasukas.

Seinamaalingu tellisid kunstnikelt Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 korraldajad. Tartu Ülikool andis ühiselamu seina tasuta kasutada.

«Ka ülikoolipere ootab saabuvat kultuuripealinna aastat suure elevusega,» sõnas Tartu Ülikooli kantsler Kstina Vallimäe. «Käppadele kukkuv kass seostub hästi nii meie üliõpilaste kui ka vilistlastega – nad on paindlikud, kohanevad, isepäised ja julged ning on saanud ülikoolist väärtuslikke oskusi ja teadmisi, mis aitavad igas olukorras hakkama saada,» jätkas Vallimäe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles