HINDAMATU VAATEPILT Kogu elu puuris veetnud šimpansi reaktsioon taevast nähes sulatab südameid

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
29 aastat puuris veetnud šimpans Vanilla
29 aastat puuris veetnud šimpans Vanilla Foto: Video kuvatõmmis

Šimpans Vanilla elas 29 aastat puuris enne, kui ta lubati õue päikest uudistama. See vaatepilt sulatab südameid. 

Kaamera ees esimest korda taevasse vaatav Vanilla ei jäta ilmselt ühtegi vaatajat külmaks. 

Vanilla elas kuni kaheaastaseks saamiseni New Yorgi katselaboris, seejärel viidi ta Californias asuvasse varjupaika. 29aastane primaat oli terve elu vangistuses ilma loodust nägemata.

Eelmisel aastal viidi Vanilla ja veel grupp teisi šimpanse Floridas Fort Pierce'is asuvasse «Save the Chimps'i» loomapäästeorganisatsiooni hoole alla, kus neile pakuti teiste loomade seltsi ja vabadust õues käia.  

Kaks nädalat tagasi jagas päästeorganisatsioon rõõmsaid uudiseid, et Vanilla integreerus edukalt suurde šimpansite perekonda. Videole jäädvustati Vanilla hindamatu reaktsioon, kui ta esimest korda helesinist taevast ja päikest nägi.  

Kõigepealt, kui uks avati, oli Vanilla veidi kõhklev. Kuid kohe, kui isane karja juht Dwight teda julgustas ja kallistas, hüppas Vanilla talle sülle ja julges ringi vaadata. Tal ei saanud küllalt oma pea kohal sõudvate pilvede imetlemisest. 

Organisatsiooni primatoloog doktor Andrew Halloran ütles New York Postile: «Californias elas Vanilla koos käputäie šimpansidega kett-taradega ümbritsetud puuris, kus loodust meenutas vaid äbarik ruuduke rohtu. Siin saab Vanilla läbi kõigi saarel elava 18 šimpansiga ning eriti soe suhe on tal Dwightiga, kellelt ta tihtipeale toitu näppab.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles