LOOMAARST HOIATAB See levinud maiustus teeb koerale rohkem kahju kui kasu

Mona Lii Konnapere
, reporter-toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Loomaarst hoiatab koeraomanikke populaarse maiuse eest, mis võib küll koera suur lemmik olla, kuid võib talle ka palju kahju tekitada.

Paljud inimesed annavad oma koertele närimiseks toornahast maiustusi, et takistada neil kingade ja susside järamist. Kuigi see võib koeraomanikele tunduda hea pääseteena, sõnab loomaarst Sean McCormack, et toornahka tuleks tegelikult vältida, sest see võib koerale väga ohtlikuks muutuda, kirjutab The Sun

Arst rääkis, et levinud on eksiarvamus, et toornahk on lihtsalt kuivatatud liha, mis on mõeldud koerale lõbusaks närimiseks, kuid sageli see nii ei ole. Mehe sõnul on toornahk lehmade ja muude loomade töödeldud nahk, mida seejärel säilitatakse kemikaalides ja soolalahuses, et takistada naha lagunemist. Just naha säilitamisel kasutatavad mürgised kemikaalid on põhjuseks, miks ei tohiks toornahka koerale närimiseks anda.

Kui koer juhtub närima kemikaalidest läbi imbunud loomanahka, põhjustab see neile raskeid seedesüsteemi häireid. Toornahk võib looma kõhtu sattudes ka paisuda, mis võib halvemal juhul tekitada surmava ummistuse või põhjustada lämbumist. 

Loomaarst soovitab osta oma koerale toornaha asemel hoopis mõne korduvkasutatava loodusliku närimispulga, lihamaiuse või lakkumismati.

Siiski jagas mees, et koerad peaksid kindlasti midagi närida saama, sest sellel on loomale palju eeliseid. Muuhulgas aitab mõnus järamine valu leevendada ja igavust eemale hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles