Mees läks kaduma läinud kanu otsima, aga leidis eest midagi täiesti jahmatavat (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Türklasest majaomanik renoveeris parasjagu enda eluaset, kui märkas, et tema kanad on pagemas maa-alusesse prakku. Hoolsa talumehena otsustas mees neile järele söösta, ent leidis eest midagi enneolematut - tema maja all asus suur maa-alune linn, kus elas linna hiilgeajal 20 tuhat inimest.

Nõutu talumees oli nõus tegema kõike, et enda kallid kanad tagasi saada, seega lõi ta maha 1960. aastatel ehitatud ajaloolise taustaga müüri, mille taga asetses tunnel. Hämar tunnel viis mehe iidsesse Elengubu linna, mida tuntakse tänapäeval nime all Derinkuyu.

Kesk-Anatoolias Kapadookia piirkonnas asetsev Derinkuyu linn on kaevatud enam kui 80 meetri sügavusele ning on muuseas teadaolevalt maailma suurim maa-alune linn. Seda arvatakse olevat ühenduses enam kui kahesaja väiksema, eraldiseisva maa-aluse linnaga, mis on viimastel aastakümnetel avastatud, rääkisid Türgi giidid BBC-le.

Maa-alusest linnast, kuhu on võimalik pääseda vähemalt kuuesajast Kapadookia majapidamisest, leidsid teadlased 18 tunnelit, mis sisaldasid eluruume, kuivtoiduladusid, loomafarme, koole, veinitootjaid ja isegi kabelit. Linna oli paigutatud ka ventilatsioonisüsteem, mis varustas elanikke värske õhu ja veega.

«Elu maa all oli arvatavasti ülimalt raske,» sõnas kohalik giid. Ta lisas, et maa-aluses linnas elati vaid tõrvikuvalguses, tualettide asemel olid savipurgid ning mingites ruumides hoiustati ka surnukehi. Salapärase linna ehitamise täpne kuupäev on teadmata, kuid iidsed kirjutised, mis pärinevad aastast 370 eKr, tõendavad, et Derinkuyu oli olemas.

Linna kasutati alguses tõenäoliselt vaid kaupade ladustamiseks, kuid seejärel muutus see varjendiks võõraste sissetungijate eest – nõrgalt valgustatud koridorid ehitati eesmärgipäraselt kitsaks ja madalaks, et sissetungijad oleksid sunnitud ükshaaval ja kummardades linna sisenema.

Kuigi pole täpselt teada, kes linna rajasid, arvavad teadlased, et tegu võis olla pronksiaegse Anatoolia rahvaga ehk hetiitidega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles