STAARI LEMMIK ⟩ «Ema hülgas kutsika. Ta oli nii tilluke, et mahtus mulle peopessa ja ei osanud veel vettki juua...»

Nunnu video
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
  • Imearmas sisu.
  • Peopesa suurune kutsu.
  • Kaks koera on pisemad kui kass.

«Ma sain ta vaevalt käesuurusena, nii tibuna,» jutustab Maria Tammeorg, kuidas tema juurde jõudis Lumi. Lisaks on tal koerake Luna. Ning mõlemad usuvad, et rahvas käib Mammu Couture'i moemajas ainult selleks, et neid sülle võtta ja sügada saaks.

«Ta oli vaevalt seitsmenädalane koerabeebi. Ema hülgas kutsika. Eks ma suudan teda isegi mõista – aretajate emastel koertel on poegimisest tõenäoliselt juba kopp ees. Ma nägin seda ema ka, oli igati sõbralik, mitte ruineeritud koer. Aga emainstinkt tal puudus.»

Lumit enda juurde võttes tuli kogu koeraema töö ise ära teha. «Ta oli nii tilluke, et mahtus mulle peopessa ja ei osanud veel vettki juua...»

Loe ka: ÜLEVAADE | Kuldne retriiver on Eesti kõige populaarsem koeratõug. Vaata, kelle veel esikümnest leiab

Lumi on veel nii tibatilluke, et mahub lahedalt tassi ära.
Lumi on veel nii tibatilluke, et mahub lahedalt tassi ära. Foto: Maria Tammeorg

Kutsabeebi eest hoolitsemisel on mitmeid ühiseid jooni inimlastega: kõik vajavad tohutus koguses armastust, lähedust ja tähelepanu. «Õnneks mu teine koerake Luna võttis tillukese otsekohe omaks ning temas ärkasid tugevad ematunded,» jutustab perenaine. «Aga toita tuli teda nagu titat, iga kolme tunni tagant. Tegin elutuppa põrandale endale aseme ja magasingi pikalt tema kõrval, Lumi kastikesega sealsamas.»

Vaata imearmsat videot Lumist ja Lunast.

Maria Tammeorg ja Mammu Couture moemaja astuvad üles selle sügise suurimal kodumaisel moesündmusel Tallinn Fashion Week.

Mammu Couture etendust näeb kolmapäeval, 18.oktoobril kell: 19.00

Tallinn Fashion Week 2023 sügis.
Tallinn Fashion Week 2023 sügis. Foto: TFW

Pikalt oligi tillukese eest hoolitsemine Maria elus esikohal. Ja peres juba varem olnud lemmik aitas innukalt kaasa. «Meil oli nii, et ega ma julgenud Lumi kusagile koju jätta, kandsin teda igal pool vildist kotikesega kaasas,» meenutab naine. «Ja kui ma siis tuppa tagasi tulin, oli Lunal minust täiesti ükskõik. Esimeses hooga jooksis ta kohe kotti vaatama: kas sa mu tite ikka tõid tagasi?»

Mammu ja Lumi, suur-suur armastus.
Mammu ja Lumi, suur-suur armastus. Foto: Maria Tammeorg

Kus on kass?

Olgugi et Maria kodus ja ateljees vudib ringi kaks koerakest, kostab seal aeg-ajalt ka kiisu näugumist. Kuidas nii? «Lumi teeb kassihääli,» selgitab Maria naerdes. «Tema on meil täiskohaga imik, titt mis titt. Ema jättis ta nii tillukesena maha, et ei jõudnud talle õpetada, mis häält teeb koer ja millist kass.»

Maria Tammeorg suhtub oma koerakestesse sama soojalt ja hellitavalt, nagu oleksid need oma lapsed. «Näed, sain endale sülebeebi, ehkki lapsi mul pole,» on ta rahul. «Luna on täielik hellik: kogu aeg tahab süles, kaisus ja sinu juures olla. Ta nii armsalt tuleb ja kallistab, paneb käpad ümber. Ma olen täiesti veendunud, et ta usub, et ma olen ta ema.»

Mammu Couture'i moemaja looja Maria Tammeorg ning tema kaks imearmsat ja stiilset lemmikut Lumi ja Luna.
Mammu Couture'i moemaja looja Maria Tammeorg ning tema kaks imearmsat ja stiilset lemmikut Lumi ja Luna. Foto: Erakogu

Moedaam kahe koerakesega

Staar: Maria Tammeorg, Eesti ühe kõige armastatuma moemaja Mammu Couture looja ning disainer

1. lemmik: Lumi, Malta bichon, pärit Rummust, nelja-aastane

2. lemmik: Luna ehk Lunatic, Yorkshire'i terjer, pärit Riiast, viieaastane

Lemmikrituaal: hommikused kallistused

Luna? Luna!

Maria Tammeoru suur koeraarmastus sai tegelikult alguse tema esimese lemmiku Miaga.

«Aga koerad ei ela igavesti, isegi kui me seda väga sooviks,» räägib naine. «Kui mu eelmine nunnupall Mia suri, olin meeleheites ja helistasin koeri pakkuvaid kuulutusi läbi. Aga kahtlesin ka, sest lein oli suur. Siis üks proua helistas: «Mõelge ikka. Meil on üks kutsikas, kes on oma kodu nii kaua oodanud. Kas soovite äkki näha, milline selle kutsika ema on?»»

Kutsatita Lumi ja Luna, kest tema eest emalikku hoolt kannab.
Kutsatita Lumi ja Luna, kest tema eest emalikku hoolt kannab. Foto: Maria Tammeorg

Mariale saadeti pilt ja naine jäi tummaks – see oli tema Mia täpne koopia. «No copy-paste minu Miast, ma ei suutnud seda uskuda!»

Sama huvitav lugu oli koerakese nimega. Naine oli just veidi aja eest oma emale koera kinkinud, et tema ellu rõõmu juurde tuua, ning pannud koerakesele oma lemmiknime Luna. «Enne oli vinguv pensionär, siis oli õnnelik naine,» jutustab Maria muiates. «Aga ikka mõtlesin, et näe, andsin selle nime ära, mis mulle kõige rohkem meeldis. Kuidas ma nüüd saan...» Õnneks polnud vaja pikalt juurelda – pakutaval kutsikal oli passis nimi olemas: Luna! «Siis oli kõik õige. Nagu räägitakse – vana koer juhatab sind uue koerani. Nii see tõesti on.»

Lumi on tõeline daam, tutid peas, keset siidi ja satse.
Lumi on tõeline daam, tutid peas, keset siidi ja satse. Foto: Maria Tammeorg

Mängukaaslast vaja

Luna kolis Maria juurde sisse ja asus agaralt mängima. Aga tal on ka omad lemmikmängud. «Ta tohutult armastab õhupalle,» räägib perenaine. «Nii kui ta kuuleb sõna «õhupall», ta läheb rõõmust hulluks.» Luna naljakatest ja isemoodi omadustest nimetab Maria veel tema keelt. «Keeleots on tal kogu aeg suust väljas. Isegi magades. See on väga armas.»

Lumi võetigi perre selleks, et kallil koeral oleks mängukaaslane. Aga selgus, et Luna sai hoopis endale tita. «Lumit ei huvita mängimine üldse, tema tahab kallistada.»

Maria kaks koerakest on tänaseks sõbrad. «Üks peseb teise silmi, kogu aeg tahavad koos olla. Ja mina armastan nendega koos olla. Nagu sa näed, ma meestega ei oska väga ringi käia. Kliendid, külalised, kõik on naised.»

Luna – emmeks loodud.
Luna – emmeks loodud. Foto: Maria Tammeorg

Maailma kõige õnnelikumad hommikud

Kuidas algab hommik koos Lumi ja Lunaga? «Nad ootavad kannatlikult, millal ma silmad lahti teen,» jutustab Maria. «Ma magan muuseas nagu ehtne hot dog: Luna on ühel pool ja Lumi teisel pool kaisus. Ja ärkan alati puhta rõõmu keskele – see meie hommikune kalliralli! Nad nii armsalt sirutavad, musitavad, kallistavad. Hüppavad rõõmust, et ma olen ärganud. See on niivõrd armas. Ei ole mul mingit vasakut ega paremat jalga, millega voodist välja astuda. Alati on maailma kõige õnnelikum hommik nende kahega!»

Maria soovitus? «Võtke koerad. Koerad on maapealsed inglid meil. See armastus, mis sa sealt saad... Kui sul koera ei ole, siis jääd ilma, kui koera ei võta.»

Mammu Couture sai üheksaseks

Sel kevadel tähistab Mammu Couture'i moemaja üheksandat sünnipäeva. «Jaa, plika sai üheksa,» räägib Maria Tammeorg. «Nii tubli tüdruk, täitsa iseseisev juba.» Kust see uljas idee oma moemaja püsti panna alguse sai?

«Täpselt üheksa aastat tagasi läksin ma Tallinna teletorni juurde Aldo Järvsoo, Tanel Veenre, Liisi Eesmaa show'd vaatama. Tegin endale selleks peoks ühe uhke satsidega seeliku. Jäin pildile, panin selle Facebooki üles ja oligi plahvatus käes!» Järgnes see, et naised nägid, ning tahtsid endale ka. Marial polnud varem pähegi tulnud, et temale endale südamelähedane printsessistiil ka teisi võiks kõnetada. «Sealt hakkas tellimusi sadama: alguses kaks seelikut, siis kaheksa, siis juba kolmkümmend kaks... Nii palju tellimusi!» Maria Tammeorg on aga ärivaistuga õnnistatud hakkaja naine. «Siis ma sain aru, et tasub oma märki ehitama hakata. Kevadel 2016 osalesin esimest korda Tallinn Fashion Weekil. Korraldajad ise võtsid minuga ühendus. See juhtus täpselt minu sünnipäeval, nii et see oli nagu sünnipäevakingitus. Sain jälle aru – õige asi! Hiljem kuulsin, et Aldo oli mind märganud ja soovitanud. Nii armas temast.»

Mammu Couture osales kevadisel TFW-l ja võitis hetkega moepubliku südamed.

«Mõtlesin kohe – go big or go home. Mulle öeldi, et miinimum on lavale panna kuusteist komplekti. Mina tegin kolmkümmend. Mulle meeldivad suured show'd.»

Mammu Couture on püsti pannud ka ühe Eesti suurima modellide arvuga etenduse ajaloos. «See toimus Pärnus. Üle Eesti sõitsid kokku kaunid naised, kes on minu kleitide kandjad, ja astusid lavale omaenda kleitides. Mõni lausa kahes kleidis. Seal oli viiskümmend naist!»

Kliendid avastasid Mammu Couture'i otsemaid. «Kohe peale TFW etendust läksid kõik asjad müügiks ja neid sitse ja satse sai veel mitmes eri värvis juurdegi teha. Mu asjad pole kunagi seisma jäänud. Enamiku kollektsioone ma müün ära, rohkemgi veel. Paljud asjad on mul tihti ära müüdud veel enne, kui need moelavale jõuavad. Kliendid saavad pärast etendust kätte. Inimesed naerdes räägivad: «Sinuga ei saa ju mökutada, ma jään ilma siis!» Ja mul oli ülihea meel, et mu looming inimestele meeldib. Ja järelturg on kreisi, asjad lähevad sama hinnaga, mis nad on ostetud.»

Mis on Maria soovitus neile, kes moelooja karjäärist unistavad? «Tee seda, mida sa ise päriselt tahad teha ja kanda. Ära vaata, mida teevad teised!»

Mammu Couture'i suurejooneline show sel kevadel, Tallinn Fashion Week 2023 kevad. Modellina laval tippteadlane Ilona Faustova, kes on moemaja tulihingeline fänn esimesest etendusest peale.
Mammu Couture'i suurejooneline show sel kevadel, Tallinn Fashion Week 2023 kevad. Modellina laval tippteadlane Ilona Faustova, kes on moemaja tulihingeline fänn esimesest etendusest peale. Foto: Erlend

Iga päev koos tööle

Igal hommikul tuleb Maria Tammeorg koos oma kahe karvase assistendiga moemajja tööle. Koerakesed on sellise elukorraldusega väga rahul.

«Iseloomult Lumi on hästi suur kallikoer,» räägib disainer. «Esimene asi kui keegi butiiki tuleb - tema jookseb kohe juurde, tahab sülle ja paneb nina imearmsalt vastu põske. Lumi on veendunud, et moemajas käivadki inimesed ainult tema pärast. Hea kui keegi üldse kleite vaadata jõuab...»

Lumi ja Luna on igal hommikul ootel, et saaks juba «emmega» tööle.
Lumi ja Luna on igal hommikul ootel, et saaks juba «emmega» tööle. Foto: Maria Tammeorg

Luna aga naljalt kohe ligi ei lähe, heal juhul toob palli. «Aga Luna pisikeses koerakehas on vapra kaitsja hing,» lisab Maria. «Ta käib akna peal haukumas kui keegi mööda läheb. Ta vaeseke ei tea, et kuulda ju midagi pole. Aga kullerid ta tahaks kõik ära süüa. Siis lööb temas selline tiiger välja! Ei lase mingit võõrast meest majja.»

Mis Lumi ja Luna moest arvavad? «Ei arva midagi,» tunnistab moeguru muiates. «Mu eelmine koer Mia oli suur glamuurisõber - sõi litreid. Käis aina ja näris kanga pealt litreid maha. Aga need kaks preilit ei ole nii moeteadlikud. Disaineri asjadest meeldivad Lumile ainult pliiatsid – neid ta närib üsna asjatundlikult. Ja Lumi on meil meikar ka – tema eest peab kõik huulepulgad ära peitma. Ta närib need lihtsalt katki.»

Luna mängib vaipa. Tavaliselt kohev kallikene aga jäi liigse kondisöömise tõttu korra kiilaks.
Luna mängib vaipa. Tavaliselt kohev kallikene aga jäi liigse kondisöömise tõttu korra kiilaks. Foto: Maria Tammeorg

Liiga palju head tegi kiilaks

Maria hellitab oma lemmikuid mõõtmatult. Kuid korra on see ka kurjasti kätte maksnud.

«Konti nad armastavad väga,» jutustab disainer. «Vahepeal tahtsin olla hästi hea ja andsin neile palju konti. Koerad nii rõõmustasid selle peale. Aga Luna viskas selle peale karva maha. Tahtsin ju parimat, aga arst siis õpetas: «Olgugi, et see on koerale mõeldud kont ja meeldib talle väga, maiust ikka mõõdukalt.» Endal on ju samamoodi - kui liiga palju kooki sööd, siis lähed paksuks. Kõrvaltoimed!»

Nüüd saavad lemmikud konti korra päevas, muul ajal söövad kalakrõbinaid ja natukene paprikat ning arbuusi lisaks.

Nii mõnigi ei võta endale lemmikut kartes – kes teda hoiab kui mul on vaja kusagile sõita. Maria naerab, et temal on vastupidine mure: «Kõigile nii meeldib neid hoida, et koerahoidjatel käib lausa sõda! Küsivad lootuslikkalt: «Millal sa jälle reisile lähed?»»

Lumi ja Luna on kahe peale sama suured nagu keskmine kass.
Lumi ja Luna on kahe peale sama suured nagu keskmine kass. Foto: Maria Tammeorg

Kerged kallikesed

Kui palju maksavad sellised imearmsad koerakesed? Maria teatab selle peale rõõmsalt, et tõupaberid talle olulised pole. Koerake peab kohtudes õige tunde looma. Ja enda lemmikutel ei luba ta ka poegida, sest nii väikeste kutsade poegimine on alati riskantne. «Lumi eest maksin 550 eurot ja Luna oli äkki 500 eurot. Aga kui oleks paberid, siis me räägiks paarist tuhandest.»

Mõlemad koerakesed on aga nii pisikesed, et neid võib kogu päeva vabalt süles kanda. «Nad on palju pisemad kui kass, minu kaks koera kaaluvad kokku sama palju kui üks keskmine kass. Luna kaalub 2300g ja Lumi on 3200g. Korteris elamiseks ideaalsed. Aga iseloomu on neil tillukestel sama palju kui suurel koeral ja rohkemgi veel!»

Söögi ja pidamise kulude kohta teatab perenaine naerdes, et lemmik on ju nagu oma laps. «Loomulikult tahad talle parimat ja ei loe ühtegi kulu. Muidugi on koerapidamine luksuslik hobi, aga eks lapsedki ole luksustooted.»

Mammu Couture'i moemaja on üle linna tuntud glamuuripesa, kus moemaja looja Maria Tammeorg kliente vastu võtab. Aga eksite, kui arvasite, et te seal kaunite kleitide pärast käite. Hoopiski mitte! Mammu kaks imearmsat, tibatillukest koerakest on täiesti veendunud, et te käite seal nende pärast – selleks, et neid sülle võtta ja sügada. Vot nii! 

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles