Ohustatud kassikakud kasvatavad Lätis tehispesades poegi

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Läti Ornitoloogiaühing paigaldab metsadesse tehispesasid, et edendada öökulliliigi Bubo bubo asurkonna säilimist ja taastumist. Mõned noored kassikakud on end tehispesades juba sisse seadnud.

Seni kontrollitud neljast pesast on kolmes pesas end öökullid mõnusalt sisse seadnud. Pesade jälgimine jätkub juuni keskpaigani ning selleks ajaks peavad olema kontrollitud 130 aastal 2021 ehitatud tehispesa ja umbes 50 eelmisel aastal püsti pandud pesa.

Osa tehispesadest kontrollivad Looduskaitseameti töötajad, kuid suurema töö teevad ära vabatahtlikud entusiastid. Pesade lähedusse paigaldatakse ka kaamerad, mis hoiavad tehispesade öökullidel silma peal. Kogu projekt toetub praegusel hetkel annetustele.

«Meie eesmärk on paigaldada järgmiseks pesitsushooajaks kaamerad kõikidesse pesadesse, kus kassikakud elavad. Ühe kaamera maksumus ilma paigalduse ja hoolduseta on 350 eurot,» rääkis Läti ornitoloogiaühingu projektijuht Agnis Bušs. Tema sõnul oleks vaja projekti õnnestumiseks vähemalt kuut kaamerat, seega on annetajate toetus hädavajalik.
 

Aastaks 2029 on plaanis rajada öökullidele ligi 3000 tehispesa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles