Soomes ründas karu metsajooksu teinud olümpiasportlast

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Pruunkaru
Pruunkaru Foto: Shutterstock

Reedel ründas karu trenni teinud laskesuusatajat, kes tegi oma õhtust sörkjooksu ja kuulas klappidest muusikat. 

Soome laskesuusatamise rahvuskoondislane Erika Jänkä koges reedel õudushetki, kui sattus Kuhmos vastamisi kahe karuga. Kiire reageerimine päästis ta hullemast. Naine tunnistas, et tundis sel hetkel halvavat surmahirmu. 

Kuhmos Vartiuse piiripunkti lähedal ründas kraavist tulev karu piirivalvurina töötavat laskesuusatajat Erika Jänkät. Naine viskas pikali, teeskles surnut ning selle peale jättis karu ta mõne aja pärast rahule ning inimene pääses vigastusteta. Ta ei osanud öelda, kui kaua ta liikumatult lebas, kuid see aeg tundus meeletult pikana. «Tajusin, kuidas karu hingeõhk mu jalgu puudutas, kui ta mind nuuskis,» kirjeldas sportlane verd tarretavat elamust. 

Kuhmo metsloomaühingu tegevjuht Kimmo Piirainen rääkis Iltalehtile, et piirivalvur oli kõrvaklappidest muusikat kuulanud ega märganud enda ümber liikumist. «Rünnaku ohver jäi liikumatult maha lebama, hoides silmi kinni ja nägu vastu maad. Lõpuks sai ta aru, et karu on hakanud eemalduma ja mõne aja pärast kadus üldse silmapiirilt.» Veidi oodanuna julges ta end niipalju liigutada, et võtta taskust telefon ja kutsuda abi. 

Vartiuses piirivalvurina töötav Jänkä polnud varem karuga nii lähedalt kokku puutunud. Kuigi ta liigub piirivalvuri ja sportlasena palju looduses ringi, ei ole ta karu seni isegi eemalt näinud. Selle õnneliku õnnetuse juures oli hea see, et õpetus, kuidas end ründava karu eest kaitsta, oli värskelt meeles.

Piiriaineni sõnul ajasid piirivalvurid jäljekoeraga umbes poolteist kilomeetrit karu jälgi, aga ulukeid enam kohata ei õnnestunud. Tema sõnul pole inimese ründamine karu jaoks normaalne käitumine. Sarnased olukorrad võivad tekkida siis, kui karu kaitseb end või on poegadega. 

Mida teha, kui looduses karu kohtad? 

«Kui kohtad karu, peaksid taganema. Kui karu üritab rünnata, võib proovida tema peale karjuda. Võib ka surnut teeselda, piirivalvuri puhul see meetod antud juhul toimis. Puu otsa ei tasu ronida, karu ronib sinna inimesest palju kiiremini,» juhendas Piirainen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles