OSAV TEGELANE ⟩ Norrakaid hoiatatakse Venemaa spioonvaala eest

Mona Lii Konnapere
, reporter-toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Inimesi on hoiatatud, et nad hoiaksid eemale Vene spioonvaalast, kes arvatakse olevat Vladimir Putini sõjaväelaste välja õpetatud.

Isane valgevaal Hvaldimir jõudis esimest korda uudistesse 2019. aastal, kui kalurid märkasid teda Norras Hammerfestis. Kalureid üllatas see, et vaal kandis kaamerarakmeid. Rakmete peal oli silt «Peterburi seade» ja vaal hõõrus ennast vastu paate, et neist lahti saada. Eksperdid ütlesid toona CNNile, et loom oli koolitatud. Ta oli ka inimestega seltskondlik, mistõttu jõuti järeldusele, et Hvaldimir on tegelikult Vene spioonvaal.

Norra kalandusdirektoraadi andmetel on vaal alates 2019. aastast rännanud mööda Norra rannikut, kus ta viibib enamasti kalakasvanduste läheduses ning püüab sealt kala. Direktoraadi sõnul elab vaal nüüd Oslofjordi siseosas, kirjutab Daily Star

Kalandusdirektor Frank Bakke-Jensen hoiatas sel kolmapäeval tehtud avalduses kohalikke elanikke, et nad väldiksid Hvaldimiriga kontakti tema enda ohutuse huvides. Ta ütles, et seni on olnud vaid väiksemaid intsidente, kus vaal on saanud kergemaid vigastusi ja need on peamiselt juhtunud kokkupuutel paatidega. Direktor pani inimestele südamele, et paatidega sõites peaks hoidma vaalaga distantsi, et vältida tema vigastamist või halvimal juhul hukkumist laevaliikluses.

Võib-olla puutus Hvaldimir sõjalise koolituse ajal liiga palju inimestega kokku, sest vaala tuntakse kui ülimalt sõbralikku looma, kes jälgib rõõmuga paate ja mängib pardal olevate inimestega. Väidetavalt on arutatud ka selle üle, et ehk on parem vaal hoopis mõnda basseini viia, et avamere elu teda ei ohustaks. Bakke-Jensen aga kinnitas, et nad on arvamusel, et see vaal on vabalt elav loom ning ei ole mingisugust põhjust teda kinni püüda ja tõkete taha panna.

Merebioloog Jorgen Ree Wiig on CNNile öelnud, et Venemaa merevägi on ka varem koolitanud just valgevaalu sõjalisi operatsioone läbi viima. Andmete kohaselt on vaalad osalenud merebaaside valvamises, tuukrite abistamises ja kadunud varustuse leidmises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles