MILJONIPROJEKT Tallinna loomaaias saab kogeda troopilise vihmametsa elu

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Tallinna loomaaed

Tallinna loomaaed avab 20. mail Kagu-Aasia vihmametsa ekspositsiooni. Avamispäeval toimub loomaaias mitmeid üritusi, millega tähistatakse uue ekspositsiooni avamist ja ülemaailmset mesilastepäeva.

Tallinna loomaaia uus Kagu-Aasia vihmametsa ekspositsioon on Kagu-Aasia troopilist vihmametsa imiteeriv keskkond, milles elavad loomad ja linnud on küll algselt pärit Aasiast, kuid loomaaia uued asukad on toodud siia teistest loomaaedadest üle Euroopa. Paraku on paljud vihmametsas elavad liigid sattunud elukohtade vähenemise või üleküttimise tõttu väljasuremisohtu.

Loomaaia kollektsioonijuht Tõnis Tasane kirjeldab ekspositsioonihoones elavaid asukaid: «Uues ekspositsioonihoones elav looma- ja linnukollektsioon on eripärane, kuna vihmamets kui elupaik on äärmiselt ohustatud ja seetõttu on ohtu sattunud ka seal elavad loomad. Üheks selliseks äärmiselt ohustatud liigiks, kes on nüüd leitav ka vihmametsa ekspositsioonist, on Baly myna (valge-kuldnokk), keda looduses on hinnanguliselt alla saja isendi. Selleks, et kindlustada olulisemate vihmametsa liikide säilimine, on loomaaedades loodud erinevaid paljundusprogramme, mis hoiavad nende liikide geneetilist baasi ja kindlustavad selle, et vajadusel saaks neid loodusesse tagasi asustada. Mitmetest paljundusprogrammidest võtab osa ka Tallinna loomaaed.»

Ekspositsioon on eripärane nii Eestis kui lähiregioonis, kuna paljud vihmametsa asukad liiguvad ekspositsioonialal vabalt ringi. Liigid, kes vabalt troopilises keskkonnas lopsakate taimede vahel ringi askeldavad, pakuvad vahetut kontakti loodusega ega kujuta endast ohtu külastajatele.

Vihmametsa ekspositsiooni avamist tähistavad üritused:

  • 10.00–19.00 Giidid tutvustavad: mis on vihmamets?

Salapärasest vihmametsast ja sealsest elurikkusest räägivad ning majja kolinud uusi asukaid tutvustavad loomaaia loodushariduse spetsialistid Leif-August Kirs ja Marili Tooming. Giidid tutvustavad külastajatele ekspositsiooni nii laupäeval kui ka pühapäeval.

  • 12.00–15.00 Anna Lutteri taaskasutuse töötuba ja MUBA muusikud

Anna Lutteri töötoas saab Merle Kantsi ja Petra Lauri juhendamisel meisterdada taaskasutatavatest materjalidest toredaid meeneid. Muusikalist meeleolu loovad MUBA kandleduo Paulina Andrejeva ja Miia Polding.

Sadolin Let’s Colour 2023 – Illu kohvikus

  • 11.00–14.00 Illu kohviku välisseina värvimine

Akzo Nobel Baltics Asi ellu kutsutud Sadolin Let’s Colour 2023 projekti raames maalitakse loomaaia Illu kohviku seinale Tartu kunstikooli tudengi Adele Marie Petersoni kavandi järgi ja vabatahtlike kaasabil lõbus seinamaaling. Sündmusel musitseerib MUBA trompetitrupp. Sama projekti käigus saavad selle nädala jooksul Tartu kunstikooli tudengitest koosneva Eesti-Ukraina töörühma poolt uue ilme kolm loomaaia meenekioskit (kavandi autor Selene Taur) ja Zoo bussipeatus (kavandi autor Olha Lakiza).

Laupäeval tähistab loomaaed ka ülemaailmset mesilaste päeva.

  •  11.00–15.00 Loomaaia Mesila avatud uste päev

Tallinna Mesinike Selts kutsub huvilisi tutvuma mesilasperede igapäevaeluga ning uudistama mesiniku ameti väljakutseid.

  •  11.00–15.00 Mesinike Seltsi telk vihmametsa juures

Pisematel mesindushuvilistel on võimalik osa võtta viktoriinist ja võita auhindu! Maiasmokad saavad maitsta erinevaid mesindussaadusi!

  • 12.00 Näituse «Tolmeldamise võlu ja valu» ekskursioon ja putukaretk

Ekskursioon toimub keskkonnahariduskeskuses, millele järgneb loomaaia territooriumil putukaretk. Ekskursiooni viib läbi Tartu Ülikooli loodusmuuseumi teadur Villu Soone ja vahva putukaretke loomaaia loodushariduse spetsialist Leif-August Kirs koos Villu Soonega.

  • Loomaaias jätkub veel fotovõistlus ZoFo.

Rohkem infot loomaaia uue ekspositsiooni kohta leiab siit.

Rohkem infot avamispäeva tegevuste kohta leiab siit.

Tallinna Loomaaia Kagu-Aasia troopilise vihmametsa ekspositsioonihoone projekteeris ConArte OÜ ja ehitas Ehitus5ECO OÜ. Projekti kogumaksumus oli 5,45 miljonit, sh 2,49 miljoni euroga toetas projekti EAS Euroopa Regionaalarengu Fondist ning 2,96 miljoni euroga rahastas Tallinna linn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles