EBATAVALINE OLUKORD ⟩ Viljandi vald hakkas loomakaitsjate sõnul koera väärkohtlejat kaitsma

lemmik.postimees.ee
Copy
Koer nimega Karu
Koer nimega Karu Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

Eestimaa loomakaitse liit on sattunud ebatavalisse olukorda: Viljandi valla eestkoste all olev naine loovutas oma koera liidule pärast seda, kui tema kohta oli kaebus tulnud. Viljandi vald asus koera aga loomakaitsjatelt tagasi nõudma.

Möödunud nädalal saabus loomakaitse liidule kaebus, et Viljandi vallas asuvas Tusti külas peab üks naine, kelle eestkostjaks on Viljandi vald, koera väga halbades tingimustes. «Sõitsime ise kohale, sest see toimus Viljandi vallas ja sealse PTA kohale saatmine on kõige mõttetum tegu üldse, kui loomade heaolu silmas pidada. Nende ametnike arvates on Viljandimaal loomadega alati kõik korras, isegi siis, kui faktid, kirjeldused, pildid ja videod räägivad vastupidist,» kirjutas loomakaitse liidu vabatahtlik sotsiaalmeedias.

Kohale jõudes avanes loomakaitsjate sõnul trööstitu vaatepilt: väga lühikeses ketis kargles ringi suur ilus noor koerake, kelle kuut, söök ja jook loomakaitsjate hinnangul nõuetele sugugi ei vastanud. 

Kohapeal selgus ka, et pooleteistaastase koera Karu omanik on Viljandi valla eestkostel ning teda aitab igapäevatoimingutes valla sotsiaaltöötaja. «Rääkisime koerapidajaga pikalt, sest oli näha, et ei jaksa ta koera ka kinni hoida, et jalutada. Koer kaalub julgelt 40-50 kg ja on üsna õpetamata. Lisaks puudus kaelarihm ning korralik jalutusrihm,» rääkis loomakaitse liidu vabatahtlik.

Kokkuvõttes heidavad loomakaitsjad koeraomanikule ette järgmist:

  • Koer istus nõuetest palju lühemas ketis, mis aeg-ajalt keerdus ca meetri pikkuseks.
  • Koerakuut ei olnud soojustatud, seina laudade vahel olid vahed, katus oli suurte vahedega ning põrand ei olnud tõstetud maapinnast kõrgemale. Kuut ei olnud külma-, tuule- ega veekindel.
  • Kuudi põrandal puudus allapanu.
  • Koera ketiraadiuses oli palju rämpsu ja esemeid, mis ei peaks seal olema.
  • Koeral oli jäme metallkett kaela ümber, kuid nõutud on kaelarihm.
  • Koera ei viidud kuude kaupa jalutama, puudus nii kaelarihm kui jalutusrihm ja koera ketist vabastamiseks kulus ca 1 h.
  • Koer sai kunagi mitmeid kuid tagasi mitmeid kordi ketist lahti tõmmata ja hulkuda mööda küla.
  • Koer ei saanud vahel päevade kaupa süüa.
  • Omanik peksis koera joobes olekus.
  • Kontrollimise hetkel oli koeral ees räpane vesi ja toiduks solgivälimusega ollus.
  • Koera karvastik oli hooldamata ja pusasid täis, põhjustades koerale ebamugavust ja valu.
  • Koer ei olnud mitte kunagi saanud ei sise- ega välisparasiiditõrjet.
  • Koer oli kiibistamata ja registrisse kandmata.
  • Koeral puudus marutaudivaktsiin.

Loomakaitsjad veensid koeraomanikku loomast loobuma ning maksid selle eest talle 100 eurot. Koer karu on nende sõnul väga sõbralik ja aktiivne ning otsib nüüd liidu hoole all uut kodu. Sellest loost koorus aga välja laiem probleem. «Tegelikult ei ole me selle küsimuse ees esimest korda. Igal aastal on mitmeid juhtumeid meie töölaual, milles läheme loomi kontrollima, keda peab valla eestkostel olev isik,» sõnas loomakaitsja.

Loomakaitse liidu seisukoht, et:

  • loomad ei ole vahend endaga mitte toime tulevate inimeste meele lahutamiseks.
  • loomad ei ole narts, mille saab visata teadmata ajaks aianurka ketti virelema.
  • loomad vajavad täisväärtuslikku toitu ja puhast joogivett iga päev.
  • loomal, keda peetakse õues, peab olema nõuetele vastav kuut.
  • koer on sotsiaalne hing, kes vajab omanikuga igapäevaselt kontakti, suhtlemist ja tegelemist.
  • loomad vajavad regulaarset parasiiditõrjet ning vahel ka veterinaari külaskäiku, et teha nt. seaduses ettenähtud toiminguid. Veab, kui loom ei haigestu, kuid enamusel juhtudel see siiski nii pole.

Viljandi vald aga loomakaitsjate tegevusega sugugi nõus ei ole ning asus loomakaitsjatelt koera tagasi nõudma.

Valla esindaja, Viljandi abivallavanem Irma Väre rääkis Kanal 2 saates «Reporter», et valla hinnangul oli koera heaolu tagatud. «Kui me oleksime näinud, et see inimene ei saa selle koeraga hakkama, siis oleksime saanud selle koera ära võtta,» sõnas ta.

Valla esindaja sõnul hoolitses eestkostetav koera eest igati eeskujulikult. «Eestkostetav on tema eest hoolitsenud, teda silitanud, patanud, toitnud teda paremini kui ennast,» ütles Väre ning lisas, et vald on valmis puudused, mille kohta on etteheiteid tehtud, kõrvaldama, kui loomakaitsjad neile koera tagasi annavad.

Vaata «Reporteri» videolõiku:

Karu otsib hetkel uut kodu. Kõik kodupakkumised ja kirjad telefonil 51946146 või info@loomakaitse.eu. Karu veterinaartoimingutele (kiip, parasiiditõrjed, pass, vaktsiinid, kastreerimine) on õla alla panek väga oodatud.

Selgitus «KARU»

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

EE824204278617897405 (Coop Pank)

Annetustelefonid

9000 777 (5.-)

9000 888 (10.-)

*Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles