Kuus elusolendit, kes väga veidral viisil paarituvad

Mona Lii Konnapere
, koostööpartner
Copy
Kaputsiinahv.
Kaputsiinahv. Foto: Shutterstock

Leidub palju inimesi, kes on armastuse nimel teinud asju, mille pärast võib hiljem palju piinlikkust tunda. Siiski ei suuda inimene võistelda loomadega, kellest mõned teevad kaaslase leidmiseks uskumatuid tegusid. Need kuus veidrat loomariigi paaritumisrituaali näitavad, et inimesena on paarilist üsna lihtne meelitada.

Loomade arusaam romantikast on kindlasti teistsugune kui inimestel ning seetõttu on raske aru saada, miks loomad vahel veidralt kurameerivad. Ahvid, kalad ja kaelkirjakud on vaid väike osa neist elusolenditest, kes oma paarilisi isegi pisut ebameeldival viisil meelitada üritavad, kirjutab Your Tango

Kaputsiinahv

Kaputsiinahvid teevad üllatavalt veidraid katseid potentsiaalse kaaslase tähelepanu võitmiseks. Emased ahvid püüavad kaaslase meelitamiseks teha virisevat häält ja mossis nägu, kuid kui see ei õnnestu, hakkavad nad paarilist kividega loopima. Imelikult käituvad ka isased kaputsiinahvid, kes kasutavad oma uriini justkui lõhnaõlina, pritsides seda endale peale, et emased ahvid tema vastu huvi tunneksid.

Amatsoonpapagoi

Papagoide esimene suudlus on kindlasti kõige imelikum viis, kuidas uuele kaaslasele meele järgi olla. Huvitava rituaali käigus oksendab isane amatsoonpapagoi emasele suhu.

Amatsoonpapagoi.
Amatsoonpapagoi. Foto: Shutterstock

Mesilasema

Mesilasemadel on paaritumine üks kõige karmimaid rituaale, mis lõpeb isase mesilase surmaga. Kui mesilased jõuavad täiskasvanuikka, lähevad nad «paaritumislennule», mis tähendab, et mesilasema jälitab mitu isast mesilast, kes kõik üritavad teda viljastada. Mesilane, kes suudab mesilasema viljastada, saab suure privileegi, sest tema geenid elavad edasi. Mesilane ise aga sureb, sest putuka peenis plahvatab.

Kaelkirjak

Kaelkirjakuid sooritavad paaritumiseks omapärase rituaali, kus isane nügib emase seljaosa oma peaga, et urineerimist esile kutsuda. Kui emasele isase uriin maitseb, hakkab isane paarilisega kurameerima.

Kaelkirjak.
Kaelkirjak. Foto: Shutterstock

Kirevahven

Kirevahvenad viljastavad oma mune üsna ebatavalisel kombel. Pärast munade väljutamist kannab emane kala neid suus ringi. Arvates, et lähedal asuva isase kehal olevad laigud on kadunud munad, proovib ta neid imeda ja saab seetõttu suhu seemnevedelikku.

Lameuss

See olend kasutab paarilise leidmiseks hoopis vehklemist. Lamedad ussid on hermafrodiitsed ja seega saavad mõlemad partnerid osaleda suguelunditega vehklemisel. Kaks lameussi püüavad teineteist torgata ning samal ajal üritavad ise torget vältida. Võitluse kaotaja saab sellisel juhul nautida emase rolli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles