VÕITLUS SURMAGA ⟩ Üle 50 aasta pisikeses akvaariumis elanud mõõkvaala elu on muutumas

Mona Lii Konnapere
, koostööpartner
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Šokeerivalt väikeses akvaariumis üle 50 aasta elu eest võidelnud mõõkvaal võidakse üsna peagi vabadusse lasta.

Mõõkvaal Lolita, tuntud ka nimega Tokitae, püüti kinni 1970. aastal USAs, Washingtoni ranniku lähedal. Suur imetaja on nüüd viimased 53 aastat elanud Floridas Miamis okeanaariumis. Kuigi vaalal pole olnud võimalust akvaariumist pääseda, on see nüüd muutumas, sest mittetulundusühing Friends of Lolita (Lolita Sõbrad) on tema vabastamise nimel tegemas suurt kampaaniat, kirjutab Daily Star.

Täna, 30. märtsil toimuval pressikonverentsil räägib Lolita pärast muretsev ühing oma järgmistest plaanidest, kuidas mõõkvaal oma koju tagasi saata. Imetaja päästmisega tegelev Howard Garrett ütles, et kuigi paljud arvavad, et see tekitab talle palju stressi, on Lolitale kojuminek kindlasti õnnelik sündmus.

Vaala ookeani tagasi viimine ei ole aga lihtne protsess. Esmalt paigutatakse ta Orcase saare lähedal asuvasse suuremasse aedikusse, kus ta saab kohaneda keskkonnaga ja kuulda teiste mõõkvaalade helisid. Garrett, kes on Lolita vabastamise eest võidelnud alates 1980. aastatest, sõnas, et see saab olema väga põnev ka teistele imetajatele, kes seal piirkonnas elutsevad, sest mõõkvaal tahab kindlasti nendega suhelda.

Lolita kurb juhtum jõudis meediasse, kui leiti, et teda hoiti akvaariumis, mis oli vaid 6 meetrit sügav ja 10 meetrit lai. USA mereteadlane Naomi Rose ütles, et see olukord on naeruväärne, sest imetaja on juba ise 6 meetrit pikk ning vajab palju rohkem ruumi. Lisaks teeb olukorra tõsisemaks asjaolu, et Lolita on niivõrd väikeses akvaariumis elanud 50 aastat.

Tundub, et imetaja päästmine on juba liiga kaua aega võtnud, sest vaal on pidanud ka hiljuti palju kannatama. Veel 2021. aastal leiti, et Lolitat ja teisi akvaariumides peetavaid loomi söödeti mädanenud kaladega ja nende toiduportsjoneid vähendati järsult.

Kuigi paljud on vaala pääsemise üle rõõmsad, leidub ka neid, kes merelooma loodusesse laskmist heaks ei kiida. Briti Columbia ülikooli mereimetajate uurimisüksuse direktor Andrew Trites ütles, et see on väga julm ja ebainimlik tegu. Lolita ei ole noor vaal ja Tritesi arvates pole eetiline teda sellises vanuses vabadusse lasta, sest ta ei ole looduses kohanenud.

Miami okeanaarium ei ole ise soovinud Lolitat looduslikku elupaika tagasi viia, sest vaal on juba üsna vana. 56-aastane mõõkvaal on vanem kui enamik vangistuses peetavaid liigikaaslasi, kes elavad tavaliselt kuni 45-aastaseks. Looduses võib sama liik elada lausa kuni 80-aastaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles