HARULDANE VAATEPILT ⟩ Vesi kihises: Antarktikas nähti koos üle tuhande vaala

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Foto: Video kuvatõmmis

National Geographic Endurance'i pardal viibinud kruiisireisijad sattusid Antarktika lähedal tuhandepealisele uimvaalade grupile.

National Geographicu andmetel pole nii suurt rühma vaalasid koos nähtud üle saja aasta.

Maagiline vaatepilt jäi videokaamerate ette 2022. aasta jaanuaris. Vaalasid oli näha nii kaugele, kui silm ulatus. Nii suure vaalarühma nägemine on suur õnnestumine, seda pole juhtunud pärast seda, kui vaalade populatsioon 20. sajandil röövelliku vaalapüügi tagajärjel kriitiliselt vähenes, viies liigi väljasuremise äärele.

National Geographic Endurance kruiisilaeva meeskonnaliige ja zooloog Conor Ryan kirjeldas nähtut suure vaimustusega: «Coronation Islandist põhja pool ootas meid tõeline ime: kuni silmapiirini oli vesi vaaladega täidetud. Kui me lähemale jõudsime, hakkasime kuulma iseloomulikke helisid, nägime vaalade välja paisatud purskkaeve ja nad ümbritsesid meid igast küljest. Neid oli nii palju, et nende hingeõhk muutis kaamerate objektiivid ja kaitseprillid udusteks.»

Vaalad kogunevad Coronation Islandi lähedale, kuna sealsetes vetes on arvukalt hiidvähke, millest nad toituvad. Vaalad on planeedi suurimad imetajad sinivaalade järel suuruselt teisel kohal. Selline vaalade arv ühes kohas annab teadlastele optimismi, et populatsioon hakkab tasapisi taastuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles