Loomaarst vastab: kuidas teha koerale selgeks, et ta ei tohi kassi toitu ära süüa? (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on taas avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikud saavad esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta.

Lemmiku lugeja küsib: kuidas teha kutsale selgeks, et ta kassi sööki ära ei sööks?

Vastab loomaarst Kertu Kivirand PetCity loomakliinikust:

«Reeglina on kassitoidus rohkem rasva ja valku võrreldes koeratoiduga, mis teeb selle ka maitsvamaks. Seetõttu pole midagi imestada, kui koer eelistab valiku korral hoopis kiisutoitu.

Paraku ei ole pidev kassitoidu tarbimine koera tervisele kõige parem, mistõttu seda peaks üldiselt vältima. Koera ja kassi toidunõud peaksid asuma erinevates kohtades ja nägema välja erinevad, on ka võimalus, et koer ei tule selle peale, et kõik kausid ei ole talle mõeldud.

Koeral võiks ka muude olukordade tarbeks olla selge käsklus «jäta» või muu samaväärne (konkreetne sõna oleneb omaniku eelistusest). Paraku ei garanteeri miski, et kui koer peaks toiduga üksi jääma, suudab ta ahvatlusele vastu seista, üldiselt nad siiski kasutavad soodsat juhust näksimiseks.

Kõige mõistlikum on tõsta kassi kauss kohta, kuhu koer ei ulatu, näiteks riiulile, aknalauale, teise tuppa. Kassid söövad meelsasti kõrgematel pindadel, kus neil avaneb ka ümbritsevale parem vaade. Kui kass on vana ja hüppamisega on raskusi, võiks talle ehitada trepikese või kaldtee kausini. Koerale selgitamine, et teise looma toit ei ole talle tervislik ja ta ei tohi seda süüa, ehkki see lõhnab ja maitseb hästi, on inimlike omaduste omistamine teisele liigile ning ei vii tulemusteni.»

Esita meile küsimus!

Saada (oma) lemmikloomi puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimusi ootame aadressil lemmik@postimees.ee või läbi alloleva vihjekasti.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles