KATSUMUSTE JADA ⟩ Eakat Nöpsikut ootab ees pikk ja keeruline tervenemise teekond

lemmik.postimees.ee
Copy
Nöpsik
Nöpsik Foto: Pesaleidja/Facebook

Pesaleidja hoolealune Nöpsik maadleb küll hulga tervisemuredega, kuid on vapralt valmis nendele vastu astuma.

Armas vanaproua Nöpsik on tubli võitleja, mõnus nurrumootor ning hell ja mõistlik kaaslane. Ta leiti kahe pojaga 2022. aasta hilissügisel mahajäetud kuuri alt. Kuigi kiisu omanikku otsiti lähedalt ja kaugelt, ei tunnistanud keegi teda omaks. Nii ei jäänudki kolmel karvakeral muud üle, kui hoiukoju kolida. Nagu ka tihti juhtub, läksid mini-Nöpsikud hoiukodust nagu soojad saiad, samas nende ema ootab ikka veel, et keegi temagi kaasa haaraks.

Nöpsik on seeniorkass ning ilmselt ka terve elu pidanud tänaval elama, seega pole ime, et tal on vanusest ja hoolitsematusest tulenevad terviseprobleemid. Kahjuks aga ei osanud keegi enne esimest kliinikuvisiiti arvata, kui kehv kiisu tervis on ja kui paha tal nende probleemide pärast võib olla. Nimelt pani arsti kohe esmasel ülevaatusel pead vangutama nii kiisu suu jube seisukord kui ka kahtlased tükid nisades, mis tema hinnangul viitasid piimanäärmekasvajale. Nii saigi järgmiseks korraks, täpsemalt 30. detsembriks, kokku lepitud, et karvakerale tehakse korraga ära nii kiibistamine, steriliseerimine, paari nisa eemaldus kui ka suuoperatsioon.

Mõni nädal hiljem, jällegi kliinikus, võeti Nöpsikult enne operatsiooni vereproov, et neerude seisukorrast aimu saada. Narkoosi all tehti see päev kiisule ära nii umbes 3/4 plaanitust. Seda põhjusel, et protseduurid venisid pikale ning üleüldine konsensuslik otsus pärast paari hamba eemaldust oli, et suu olukord vajab erihooldust, mida too kliinik pakkuda ei suuda.

Lisaks otsustasid arstid teha biopsia, st uurida, kas piimanäärmekasvaja siirded on edasi läinud. Pärast operatsioone sai aga hoiukodu veel ühe kurva uudise – nimelt on kiisul ka neeruprobleemid ning seepärast eritoidu saamise vajadus. Muidugi, kui neerud pole korras, ei ole võimalik ka teiste vajalike protseduuridega, nagu hammaste eemaldamisega, jätkata... Nöpsiku viimane ehk kolmas kliinikuvisiit toimus just nädal tagasi, kui käidi niite eemaldamas. Ka sellest käigust lisandus lõppsummale omajagu.

Nöpsikul on tervenemiseks veel vähemalt pool teed käia. Võib-olla rohkemgi, kui biopsia peaks näitama kasvaja edasiminekut. Pesaleidja töötajad on aga positiivsed ning loodavad parimat. Arsti soovitusel kavatsetakse kevade poole lasta uued vereproovid võtta ning kui siis on neerunäitajad korras, kõik koledad hambad eemaldada.

Kõigist tervisemuredest hoolimata on Nöpsik ikka armastava iseloomuga ja pakub hoiukodule tohutut rõõmu puhtalt oma kohalolekuga. Ta on tõeline võitleja ning ellujääja, nii tänavakiisuna kui ka praegu, ning kindlasti ei anna Pesaleidja tema suhtes alla.

Nöpsiku ravile kuluvaid arveid on laekunud 430 euro eest. Kui soovid teda toetada, siis vaata annetamise kohta infot Pesaleidja kodulehelt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles