OLE ETTEVAATLIK ⟩ 5 harjumust, mis võivad sinu lemmiklooma tervist kahjustada

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Hea peremees teeb kõik selleks, et kaitsta oma koera, kassi või mistahes lemmiklooma tervist, aga on siiski tegevusi, millega võime tahtmatult oma koduloomade tervist kahjustada. Siin on viis kõige levinumat ohtu, millega lemmikloom kodustes tingimustes kokku võib puutuda.

1. Kanged puhastusvahendid ja kodukeemia

Sihipärasel kasutamisel on kodupuhastuseks mõeldud vahendid enamasti kõigile ohutud, kuid tundlikum lemmikloom võib veidigi suurema kokkupuute korral saada tervisekahjustusi. Näiteks kui tualetipotis kasutatakse WC-värskendajat, siis tuleks potikaas alati suletuna hoida, et loom ei satuks jooma vett, milles on puhastusaineid.

Mõnikord ei ole oht tervisele nii otsene, näiteks põrandapesuvahendit valides tuleb arvestada, et koerad ikka limpsivad põrandat. Nii võib tema organismi vähehaaval aga pidevalt sattuda ebavajalikke mürgiseid aineid. Seega tuleks valida ohutu puhastusvahend, nagu näiteks äädikalahus. Kui sinu koduloomal on kroonilisi terviseprobleeme, siis aitab loomaarst kindlaks määrata, milles võib asi olla ja kuidas hoida kodus puhtust lemmiklooma ohustamata.

2. Kahjurite tõrjevahendid

Hiirte ja rottide tõrjeks mõeldud mürgid tuleb hoida nii, et kassid ega koerad neid kogemata kätte ei saa, sest need on mürgised ka neile. Pöördu viivitamatult loomaarsti juurde, kui vähegi kahtlustad, et loom on neelanud mürki.

Sageli unustatakse ära, et mürgistusse surnud näriline võib sattuda näiteks kassi hambusse ning seeläbi anda mürgise doosi ka armastatud koduloomale. Oma lemmikute kaitseks kasuta pigem mehaanilisi näriliste püüniseid, mis on paigutatud selliselt, et kassid-koerad neisse ei satu.

3. Taimekatsevahendid

Kodudes, eriti maakodudes, kus on suured aiad, võivad koduloomad kokku puutuda ka väetiste ning putuka- ja umbrohutõrjevahenditega. Selleks, et teha ära kõik vajalikud aiatööd, tuleb olla teadlik, millised on taimekaitsevahendite võimalikud ohud sinu koduloomadele. Mõningate mürgiste taimekatsevahendite hooletu käitlemise tulemusel võib koer või kass saada kergema mürgituse, mis väljendub nahalööbes või seedeprobleemides. Kõige hullema vältimiseks tuleb taimekaitsevahenditega tegelemisel kasutada kõiki ettevaatusabinõusid ning hoida koduloomad mürgitatud alalt eemal.

4. Passiivne suitsetamine

Tänapäeval on passiivse suitsetamise ohud juba laialt teada ja enamik suitsetajad tegeleb selle tervist kahjustava harjumusega privaatselt. Kahjuks on aga vähem levinud teadmine, et ka lemmikloomade tervist ohustab nende läheduses suitsetamine.

Sigaretisuits, mis tekib tubaka põlemisel, sisaldab tuhandeid ohtlikke aineid ning on kahjulik nii inimestele kui ka lemmikloomadele. Igal juhul tuleb hoiduda loomadega samas ruumis suitsetamisest ning õues on soovitatav tubakasuits lemmikloomadest eemale puhuda.

Üks võimalus lemmiklooma sigaretisuitsu eest kaitsta on valida tavasigareti asemel mõni alternatiivne toode, mille kasutamisel ei teki mürgist suitsu. Suitsuvabade toodete kasutamisel manustatakse vähemas koguses toksilisi aineid, kuid parim lahendus kõigile on siiski suitsetamine üleüldse lõpetada. Igal juhul tuleb jälgida oma lemmiklooma tervist ning hingamisraskuste esinemisel konsulteerida loomaarstiga.

5. Vähene liikumine

See puudutab kõige enam just koerte tervist: kui koer ei saa piisavalt füüsilist koormust, võib ta kaalus palju juurde võtta ning pikemas plaanis toob see tõenäoliselt kaasa muutusi ka käitumises. Vähese füüsilise aktiivsusega koertel võib koguneda liiga palju energiat, mida ta hakkab väljendama koeraomanikule ebasobival viisil. Muidugi on koerte liikumisvajadused väga erinevad sõltuvalt tõust ja vanusest, seega tuleb koeraomanikul oma koera omadusi arvesse võttes talle sobivat füüsilist koormust pakkuda. Enamasti on sellised tegevused kasulikud ka inimesele endale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles