Ohjeldamatu libiidoga kilpkonn päästis oma liigi väljasuremisest

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
San Diego loomaaia vanim elanik, Galapagose kilpkonn
San Diego loomaaia vanim elanik, Galapagose kilpkonn Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Hiiglaslik Galápagose kilpkonn on tuntud oma ülikõrge paaritumishuvi poolest, tänu millele aitas ta aastakümneid Ecuadori aretusprogrammi ning oma liiki väljasuremisohust päästa. 

Diego transporditi umbes 50 aastat tagasi San Diego loomaaiast Santa Cruzi saarele, mis on üks Galapagose saartest ja paigutati koos 15 teise kilpkonnaga aretusprogrammi. Siis elas nende looduslikus elupaigas ainult kaks isast ja 12 emast.

Tänaseks pensionile saadetud Diego sai Fausto Llerena kilpkonnakeskuse aretusprogrammis kokku 800 järglast.

Neid suuri kilbikandjaid sündis projekti käigus kokku umbes 2000. Diego oli emaste seas väga populaarne, tekitades kilpkonnadaamides erakordselt kõrget huvi. 

James P. Gibbs, keskkonna- ja metsabioloogia professor New Yorgi osariigi ülikoolist Syracuse'is, kirjeldas Diegot kui suurt isiksust. Ta ütles New York Timesile, et Diego oli oma paaritumisharjumustes üsna agressiivne, aktiivne ja häälekas, tõmmates sellega ilmselt paljude emaste positiivset tähelepanu. 

Pensionile jäädes viidi loom asustamata Espanolasse, Galápagose saarestiku kõige lõunapoolsemale saarele. Ecuadori keskkonnaminister Paulo Proano Andrade sõnul on see tervitatav kui ühe ajastu lõpp. Ta kinnitas, et Diego, kes viidi saarele koos 25 teise kilpkonnaga, võeti seal avasüli vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles