Nii võid talvel kindel olla, et su lemmikud on külma eest kaitstud

Lemmikutel on talvisel ajal tubastes tingimustes mõnusam olla. Foto: Shutterstock
lemmik.postimees.ee
Copy

Talv on mõnus aastaaeg ja pakub elevust paljudele lemmikutele. Siiski kaasnevad külmade ilmadega lemmikloomadele mitmed terviseohud, mida tuleks varakult märgata ja ennetada.

Tervisekontroll  

Enne külmade ilmade saabumist tasub viia oma lemmikloom loomaarsti juurde kontrolli. Mõned kroonilised haigusseisundid võivad talvel halveneda, seetõttu on oluline viia oma lemmikloom enne temperatuuri järsku langust kontrolli.  

Vähenda jalutuskäikude arvu  

Käi oma lemmikuga veidi harvem jalutamas, et vältida tema pikaajalist kokkupuudet jäiste ilmastikuoludega. Siinkohal tuleks arvesse võtta koera tõugu, suurust ja vanust. Kui koeral on paks ja pikk karv, talub ta madalamat temperatuuri paremini kui lühikarvaline. Vaatmata sellele tasub ka pikakarvalise koera eest külmal ajal hoolt kanda.  

Alajahtumine  

Oluline on märgata lemmikloomade alajahtumise tunnuseid. Kui paned tähele, et loom on jaheda temperatuuri käes värisemas, ärevil või üldiselt nõrga või loiu olemisega, tuleb ta kohe sooja viia.  

Pisikeste lemmikute riietamine  

Kui su pisike lemmik armastab lumes möllata, on hea mõte osta talle soe kampsun või jope. Samuti tuleks kaitsta tema käppasid ja osta mõnusad saapad, et loomake saaks südamerahus talverõõme nautida. Nagu allpool olevast videost näha on, saab lemmikule meisterdada ka sooja mütsi.  

Õues magamine  

Erinevalt teistest loomadest ei ole koerad kohastunud külmades tingimustes õues magama. Nad vajavad sooja peavarju. Kui koer elab talvisel ajal kuudis, on mõned asjad, mida saab teha, et muuta see talveks sobivamaks.  

Allapanu koerakuuti  

Voodipesuks kasuta paksu patja, võimalusel seedrilaastudega. Need imavad niiskust ning hoiavad putukad ja ebameeldiva lõhna eemal. Lisaks on need täielikult biolagunevad.  

Koerakuudi ehitamine  

Kui ehitad talvist ulualust nullist, veendu, et see oleks istudes vähemalt 5 sentimeetrit kõrgem kui koera pikkus. Võimalusel tuleks ehitada koerakuut maapinnast kõrgemale ja veenduda, et sissepääs ei oleks keskel. See võimaldab koeral nurgas pikutada, kus ta puutub vähem kokku kargete ilmastikutingimustega.  

Käpad  

Kontrolli oma lemmikloomade käppasid pärast jalutuskäike jäistes ja lumistes tingimustes. Jälgida tasub eeskätt, ega lemmikul pole väikseid pragusid või vigastusi, mis viitaksid külmakahjustusele. Soovituslik on kärpida koera käppade vahelt karva. See hoiab ära jää ja lume kogunemise sellesse piirkonda.  

Hoia oma lemmikloomal silma peal  

Koertel on talvel suurem tõenäosus ära eksida, kuna nende juhendamiseks kasutatavad lõhnad võivad külma ilmaga vähem tuntavaks jääda. Seega on oluline hankida loomakesele identifitseerimiskrae ja/või kiip. Nende olemasolul tasub veenduda, et ka kontaktandmed oleksid ajakohased.  

Ole ettenägelik  

Soeta oma lemmikloomale talveks hädaabikomplekt. Võib juhtuda, et loomakesel on kiirelt midagi vaja ja keeruliste ilmastikuolude tõttu pole võimalik kodust lahkuda. Sama kehtib ka toidu kohta. Veendu, et kodus oleks piisavalt lemmikloomatoitu juhuks, kui pole võimalik välja minna ja seda osta.  

Väldi mürgitust  

Hoiduge jalutama minnes jääsulatajate ja antifriisi lekete eest. Neid tooteid kasutatakse pakaselise ilmaga palju, kuid need on loomadele äärmiselt mürgised.  

Hoidu kõnniteesoolast  

Kui lemmik kõnnitee soola sisse astub, võib see põhjustada keemilisi põletusi. Soolaga kokku saanud käppade puhastamiseks on hea kanda kaasas lõhnatuid salvrätikuid ja pudelit vett.  

Veendu oma kodu turvalisuses  

Tee kindlaks, et kodus paiknevad küttekehad on paigutatud nii, et sinu lemmikloomad ei saaks neid ümber lükata. Võimalusel on hea idee lisada nende ümber tara, et vältida olukorda, kus lemmik saab kogemata põletada.  

Lemmikloomauks  

Spetsiaalselt lemmikule mõeldud ukseava võib olla suurepärane lahendus. See võimaldab lemmikloomal õue minna, oma asju ajada ning seejärel kiiresti sooja tuppa tagasi tulla.  

Ohtlik auto  

Temperatuur seisvas autos langeb talvistes oludes väga kiiresti. Ühelgi loomal ei ole ohutu viibida külmenevas sõidukis.  

Tervislik toitumine  

Toida oma lemmikloomi parima toiduga, mida saad neile lubada. See tagab, et neil on kõik karmi talve üleelamiseks vajalikud toitained.  

Hoia oma lemmikloomi soojas toas  

Kui on väga külm ja tuuline, tuleks tuua ka oma tavapäraselt õues elutsevad lemmikloomad tuppa. Nii on neil palju turvalisem ja mugavam olla.  

Naudi talvel oma kallite lemmikute seltskonda. See on suurepärane aeg heade suhete loomiseks ja tugevdamiseks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles