JONATHAN 190 Maailma vanim maismaaloom on kaotanud nägemise, kuid libiido on endiselt hea

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Kilpkonn Jonathan.
Kilpkonn Jonathan. Foto: St Helena Island/ SWNS/scanpix

Atlandi ookeani lõunaosas asuv Püha Helena saarel tähistab maailma vanim maismaaloom oma väärikat 190-aastast sünnipäeva.  

Kuigi tema sünni kohta tõelisi andmeid pole, arvatakse, et Jonathan sündis umbes 1832. aastal.

Ta toodi 1882. aastal Seišellidelt Püha Helena saarele kingituseks Sir William Grey-Wilsonile, kellest sai hiljem riigi kuberner. Püha Helena turismijuhi Matt Joshua sõnul võib Jonathan tegelikult olla isegi 200-aastane. «Saarele tuues oli ta vähemalt 50-aastane.»

Eakas loom elab koos kolme teise hiidkilpkonna Davidi, Emma ja Frediga. Kuigi vanuse tõttu on kilpkonn pime ja tema haistmine väga viletsaks jäänud, on kuulmine tal laitmatu. Guiness World Recordsi andmetel reageerib ta eriti hästi oma talitaja häälele.

Jonathani loomaarst Joe Hollins ütles Guinnessi rekordite raamatule, et loomal on endiselt piisavalt energiat, kuigi see sõltub ilmast. Soojadel päevadel lesib ta heameelega päikese käes, jahedamal ajal on aga kilbi sees peidus. «Siis võib ta ennast terveks päevaks lehtede või heina sisse peita.» 

Hollins lisas: «Vaatamata oma vanusele on Jonathanil endiselt hea libiido ja teda nähakse sageli Emma ja mõnikord ka Frediga paaritumas – loomad pole sageli sugude suhtes eriti tundlikud!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles