Ukraina pommirahe alt pääsenud koer sattus Eestis haiglaravile (1)

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Karat
Karat Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

Eestimaa Loomakaitse Liiduni jõuavad endiselt regulaarselt abipalved Ukraina inimestelt, kelle loomad on haigestunud või vajavad toitu. Üks abivajajatest on Karat, kel õnnestus imekombel koos oma perega pommirahe alt põgeneda.

Liit ei salga, et Ukraina loomade jaoks tuleb annetusi praegu juurde väga vähe, kuid abivajajate hulk on endiselt suur.

Hiljuti pöördus liidu poole 6-aastase koerakese Karati pere, kes pidi Eestisse jõudmiseks läbi tegema tõelise põrgu. Hersoni linnas elanud perel õnnestus suure ime läbi Poola põgeneda ja sealt edasi Eestisse.

«Hersoni tänavatel ristlesid tankid, kes sõitsid üle põgenevate autode. Ühe sellise eest sai napilt minema Iryna. Napilt pääseti üle silla, mis peale neid maatasa pommitati. Keset mineeritud põldude vahel asuvat maanteed avati kolonni pihta automaadivalang. Tapeti enamik kolonnis sõitjaid. Iryna pere otsustas riskida ja sõitis kolonnist välja mööda mineeritud põldu. Lõpuks polnud enam vahet, kas saada tapetud kolonnis või lennata õhku miini otsas. Neil vedas, miinile otsa nad ei sõitnud,» kirjeldas liit Ukrainast põgenenud perekonna läbielatud katsumusi.

Samal ajal ei tekkinud perel hetkekski mõtet oma lemmikloom, kes kogu selle kadalipu koos oma perega läbi tegi, maha jätta, kuigi koeraga piiride ületamine oli palju keerulisem, kui see oleks olnud ilma temata. Põgenemisel kulus ära ka kogu Iryna rahatagavara.

Kui seni saadi Tallinnas kuidagi hakkama, siis ühel hetkel tabas peret taas ränk hoop –Karat haigestus. «Ühel päeval oli tal väga paha olla, ta oksendas, kõht oli lahti, süüa ei tahtnud ja oli pikali maas. Õneeks jõuti abipalvega Eesimaa Loomakaitse Liidu poole, kes suunas koera koheselt loomade kiirabisse, kus tal tuvastati leptospiroos.»

Korraks tundus, et Karatil on juba parem, sai kodusele ravile, kui paar päeva hiljem läks tema tervis taas väga kriitiliseks. Uus sõit kiirabisse tilgutite alla ja koerakse asus asus oma elu eest taas võitlema. Tema neerunäidud olid nii hullud, et masin ei mõõtnud ühte enam välja. Kuri haigus oli rünnanud neerusid. «Korraks oli juba tunne, et kui pommide alt küll pääseti eluga, siis leptosiproos armu ei anna ja Karat välja ei vea. Mingi ime läbi siiski hakkas ravi vaikselt mõjuma ja praeguseks on tema seisund stabiilne,» sõnas loomakaitse liit.

Karati raviarve koos esimese kliinikuvisiidiga on juba ligi 1400 eurot ja tema perenaisel Irynal pole seda summat kusagilt võtta. «Kogu pere on väga heasüdamlik ja tänulik ning tahame neid väga aidata,» sõnas liit.

Kas sina saad aidata?

Selgitus «Karat»

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

EE824204278617897405 (Coop Pank)

Annetustelefonid

9000 777 (5.-)

9000 888 (10.-)

*Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles