TASUB TEADA Üllatav põhjus, miks koerad mõnikord ootamatult käituvad

Copy
Pilt on illustratiine.
Pilt on illustratiine. Foto: Shutterstock

Oma neljajalgse sõbra kehakeelt ja käitumist tasub põhjalikult tundma õppida, sest paljudel juhtudel muudab koera käitumise ootamatuks traumast või haigusest tulenev valu.

Viimase aasta vältel on koer mitmel korral traagiliselt inimest rünnanud. Pea kõigil juhtudel on jäänud kõlama, et olukorda oleks saanud vältida, kui omanik oleks oma looma paremini mõistnud. Loom ei saa meile öelda, mida ta tunneb ja mõtleb, mistõttu on oluline, et omanik oskaks oma lemmiku kehakeelt lugeda ja tõlgendada. Eesti Loomakaitse Selts kutsubki loomasõpru 3. detsembril kinosse Sõprus, kus kogenud spetsialistid õpetavad koera kehakeelt paremini mõistma.

Koertele pühendatud eriüritusel annab loengu Koerakeele kooli asutaja Britt Purdelo, kes õpetab, kuidas tunda ära ärevuse ja stressi ilminguid koera käitumises ja kehakeeles. Britt Purdelo on õppinud etoloogiat ehk loomade käitumist Suurbritannias Aberystwythi ülikoolis. Spetsialiseerunud on Britt just nimelt koerte käitumisele ning tegeleb igapäevaselt koerte ja nende omanikega, et aidata muu hulgas tulla toime looma arglikkuse ja agressiooniga.

Britt selgitab: «Vabalt elavatel koertel ei ole selliseid käitumisprobleeme nagu perelemmikutel. Minu töö on mõelda omanikuga koos, kuidas tagada koerale liigiomane keskkond, sest eesmärk on ju koera emotsionaalset seisundit päriselt parandada, mitte peita seda kuulekuse taha.»

Tegelik põhjus, mis koer võib ootamatult käituda

Kuna paljudel juhtudel muudab koera käitumise ootamatuks traumast või haigusest tulenev valu, on üritusele kõnelema kutsutud ka tuntud veterinaar ja Eesti Väikeloomaarstide Seltsi liige Tiina Toomet. Inimesed kipuvad arvama, et küll loom häälitsedes märku annab, kui kuskilt valutab, ent loomad oskavad suurepäraselt valu omaniku eest varjata.

Selleks, et loom saaks õigeaegset abi, peab omanik suutma märgata valu ilminguid enne, kui need muutuvad kriitiliseks ning võivad põhjustada koera ootamatut käitumist. Ideaalis võiks koeraomanik juba koera võttes teha otsuse käia loomaga kutsikakoolis, kus inimene õpib oma uut sõpra paremini tundma ning loomalaps õpib väärtuslikke sotsiaalseid oskusi. Täiskasvanud koera võtmisel peab aga arvestama, et looma iseloom on välja kujunenud ning inimene peab tegema endast oleneva, et sõpra võimalikult hästi mõista.

Loomad oskavad suurepäraselt valu omaniku eest varjata.

Just nimelt koerte omavahelise suhtluse mõistmisele on pühendatud laupäevast eriüritust lõpetav film «Hulkurid». Filmi peategelased on hulkurkoerad Zeytin, Nazar ja Kartal, kes viivad vaataja Istanbuli tänavaelu keskele. «Hulkurid» kasutab tavatut koera vaatenurka, et heita kriitiline pilk inimühiskonnale ja näidata, milline on elu neil, kel puudub turvatunne ja varjualune.

Koertele pühendatud laupäev Sõpruses

Ürituse piletid on saadaval kino Sõprus kodulehel SIIN või ürituse päeval kohapeal. Kogu piletimüügist saadav tulu läheb kodutute, hüljatud ja väärkoheldud loomade abistamiseks ning loomade õiguste eest seismiseks ja hea loomapidamise tava tutvustamiseks.

Ürituse toimumise aeg ja koht: 3. detsember 2022 kell 13.00 kino Sõprus. Ürituse Facebooki leht asub SIIN.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles