Mida kindlasti teha ei tohi: spetsialist selgitab, kuidas käituda koera rünnaku korral (5)

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Koerajuht Maarja Tali ja koerte käitumisnõustaja Katrina Jõemaa olid külas Raadio 2 saates «Pulss», et traagilise Põltsamaa koerarünnaku valguses rääkida koerapidamise kultuurist Eestis. Muu seas anti ka nõu, kuidas oleks korrektne käituda koerarünnaku korral.

Spetsialist selgitas, et ühte ja alati kindlalt toimivat lahendust ei ole. «Tegelikult selles situatsioonis ei ole ühest käitumismustrit või käitumisnõuannet. Me ei saa öelda, et kui te teete nii, siis see on kindlasti alati turvaline. Igas agressiooni situatsioonis on tegelikult määrav see, kas see olukord eskaleerub või me proovime seda olukorda rahustada. Kehakeele puhul on ridamisi märguandeid, mis annavad koerale infot, et sa ei soovi tüli,» rääkis koerte käitumisnõustaja Katrina Jõemaa.

Loe ka seda: Spetsialist annab nõu: kuidas kaitsta end koera rünnaku korral

Koera rünnaku olukorras on Jõemaa sõnul kõige mõistlikum jääda paigale, et koera mitte provotseerida. «Olete näinud koera, kes ründaks puud? Kui koerale ei tule keskkonnast vastust, siis muutub koera jaoks suhteliselt mõttetuks midagi teha.»

Selline käitumine võib aga osutuda keeruliseks, sest paratamatult saab hirm inimesest võitu. Ära joosta või selga keerata spetsialisti sõnul aga ei tohi mitte kunagi. Küll aga võib kasu olla kätega vehkimisest ja kõva hääle tegemisest, kuid seda vaid juhul, kui koer asub teist kaugel. Sellisel juhul võib koer rünnakust loobuda.

Juba toimunud rünnakut leevendavad asjaolud on spetsialisti sõnul aga koerale mitte otsa vaatamine, silmade pilgutamine, keha võimalikult minimaalne liigutamine.

Loe pikemalt ERR-i portaalist Novaator.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles