OHTLIK KOMME ⟩ Loomaomanikud jätavad lemmikute suuhügieeni hooleta

, Tartu ülikooli ajakirjandustudeng
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock
  • Anesteesiata hambaravi toob rohkem kahju kui kasu
  • Ravimata jäänud hambad põhjustavad lemmikule mitmesuguseid tervisehädasid
  • Igemepõletikuga jõutakse arstile liiga hilja

Puudulik suuhügieen ja hambakatt põhjustavad väikeloomadel igemepõletikku, mis võib viia hammaste väljakukkumiseni. Probleemiga tegeledes eelistavad lemmiku puhul anesteesiata hambapuhastust, tekitades loomale stressi ja ärevust.

Tartu loomakliiniku Felivet stomatoloog dr Edgar Tamp lausus, et loomade heale suuhügieenile aitab kaasa regulaarne hammaste harjamine. Samuti tasub lemmikuga vähemalt kord aastas käia veterinaar stomatoloogi juures hambaid kontrollimas, kes saaks võimalikult varakult hambaravisse sekkuda. Siiski jätavad loomaomanikud oma lemmikute suuhügieeni tähelepanuta.

Anesteesiata või anesteesiaga hambaravi

Üheaastaste väikeloomade seas esineb igal üheksandal igemepõletik ehk periodontaalse haiguse varajane staadium, mis süvenedes võib viia hammast ümbritsevate tugikudede põletikuni. Haigusest annab märku ebameeldiv hingeõhk, lemmiku eelistus pehme toidu järele, punetavad või veritsevad igemed, käpaga näo piirkonna kraapimine, suurenenud süljevool või see, et lemmikloomal on keeleots pidevalt suust väljas.

Adekvaatne ning professionaalne hambaravi hind võib-olla varieeruv. Hinda kujundab valdavalt anesteesia viis ning töömaht. «Lisaks kallitele raviarvetele pelgavad inimesed anesteesiat, mida loomale hambaravi ajal tehakse, kuna kardavad, et lemmik ei ärka enam üles,» lausus Tamp. Tema sõnul eelistavad inimesed grooming'u-salongides narkoosita hambaravi, mis ei ole Tampi sõnul loomasõbralik. «Ravist on asi kaugel, pigem teostatakse seal kosmeetilisi protseduure,» sõnas ta. Tamp lisab, et anesteesiata hambaravi tekitab loomale nii vaimseid kui ka füüsilisi traumasid, näiteks stress, igemete ja suulimaskesta vigastused, kaelavigastused ja lõualuu murrud.

Vaatepilt enne ja pärast hambakatu eemaldamist.
Vaatepilt enne ja pärast hambakatu eemaldamist. Foto: Edgar Tamp/erakogu

Murdunud lõualuud

Tamp tõi näite teise stomatoloogi juurde jõudnud koerast, kellele tehti korduvalt anesteesia vaba hambaravi grooming'u-salongis. Hambaoperatsiooni käigus avastati röntgenuuringul, et koeral on murdunud alumine lõualuu.

Tema sõnul on lõualuu murdumise taga võimalikke põhjuseid vähe. «Esimene variant on see, et ärkvel olekus loomal eemaldati hambakivi ainult hambakrooni pinnalt ja igemevagudesse-taskutesse oli mustus alles, mistõttu jäi kõige tähtsam koht ravita ning periodontaal haigus süvenes nii kaugele, et lõualuu murdus selle tagajärjel,» ütles ta. Tamp lisas, et teise variandina fikseeriti hambapuhastuse käigus rabelevat ja stressis looma niivõrd kõvasti, et luu murdus seetõttu. «Minu arvates siin kohal ei mängi rolli, kumma põhjuse tagajärjel see intsident juhtus, loeb see, et lubatakse üht aga tehakse midagi väga valet ja ebaeetilist,» sõnas Tamp. Tema sõnul viivad teenust läbi mitte kvalifitseeritud ja vastavat eriala haridust omavad inimesed. «Mina ei ole kindlasti huvitatud teostama enda hambaravi juuksurisalongis, miks peaks laskma seda teha meie lemmikutel ning järjekordne näide, et anesteesiata hambaravi ei toimi ja seda müüakse tegelikult nagu põrsast kotis,» ütles ta.

Õigeaegne ravi hoiab ära tüsistused

Õigeaegselt ning korrektselt ravimata jäänud hammaste haiguste tagajärjel võib lisaks hammaste väljakukkumisele põhjustada loomadele ka kroonilist nohu, diabeeti, südamehaigused, lõualuu murde ning maksahaiguseid. Haiguse riskigruppi kuuluvad koertest tömpkoonulised mini ja toy tüüpi koerad, näiteks Yorkshire'i terjerid, chihuahua'd, spitsid, mopsid, prantuse bulldogid ning kassidest siiami, pärsia, maine coon, oriental tõud.

Lisaks sellele, et igemepõletikuga jõutakse arsti juurde liiga hilja, lausus loomaarsti nõuandeliini Vet24 asutaja Maria Daubaraite, et loomaomanikud kipuvad üleüldiselt oma lemmiku tervisemuresid lahendama erinevate internetiportaalide kommentaariumites. «See on probleem, et loomaomanikud kipuvad interneti järgi ise oma loomade haiguseid diagnoosima, mis paneb loomaarste kahe käega peast kinni hoidma,» sõnas ta. Nii looma suuhügieeni kui ka teiste tervisemurede korral tuleb pöörduda ennekõike spetsialistide poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles