Haara võimalusest minna koos kelgukoertega erakordsele polaarmatkale

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Foto: FJR Polar

Üle mitme aasta on igal eestlasel taas võimalus osaleda Fjällräven Polari kelgukoerte ekspeditsioonil, kuhu pääseb vaid 20 inimest üle maailma.

Kuue päeva jooksul tuleb ekstreemsetes ilmastikuoludes läbida kelgurakendi taga 300 kilomeetrit, sealjuures pole varasem kelgukoertega sõitmise kogemus vajalik. Osalejatel tuleb magada krõbeda pakasega lageda taeva all, toita ja hoida parima tervise juures oma kelgukoeri ning kohaneda pidevalt muutuvate ilmaoludega, mis võivad olla karmid ja halastamatud.

Osalejatel tuleb magada krõbeda pakasega lageda taeva all.
Osalejatel tuleb magada krõbeda pakasega lageda taeva all. Foto: FJR Polar

Rootsi ja Norra polaaraladel toimuva arktilise kelgukoeramatka eesmärk on anda osalejatele võimalus kogeda elu teisel pool polaarjoont ning innustada inimesi rohkem talvisel ajal loodusesse minema. Polaarmatkale saab kandideerida 13. novembrini.

Paar aastat tagasi polaarekspeditsioonil osalenud eestlanna Maiu Lünekundi sõnul saab kelgukoeramatkaga hakkama igaüks, kel piisavalt tahtmist ja pealehakkamist. Maiuga koos tegid neljapäevase kelgukoeramatka läbi inimesed, kes polnud kunagi elus näinud lund ega koera paitanud. «Kõik said lageda taeva all magamise ja kelgukoerte kelgul sõitmisega hakkama,» julgustas ta.

Maiu Lünekund
Maiu Lünekund Foto: Nicklas Blom

Lünekundi sõnul muutus tema elu pärast polaarekspeditsiooni kardinaalselt. Täna elab Maiu oma kahe Alaska haskiga punases kaubikus ja sõidab mööda Euroopat ringi. Möödunud talve saatis ta mööda Portugalis, sel aastal aga kelgukoerte matkajuhina Åre lähedal Rootsis.

«Inimene ei ole loodud nelja seina vahele ja kelgukoeramatk polaarjoone taga aitas mul leida üles kontakti iseenda ja loodusega,» ütles Maiu. «See ongi Polari võlu – mugavustsoonist väljumiseks ja millegi erakordse kogemiseks ei ole vaja teha muud kui kandideerida, sest vajalik varustus ja õpetus on korraldajalt tasuta.»

Polari meeskond, kuhu kuulub 20 inimest ja 180 Alaska haski koera, alustab oma teekonda Põhja-Rootsist Poikkijärvi kaldalt. Teekond kulgeb läbi Euroopa suurima igikeltsa ning lõppeb Põhja-Norras Signaldaleni orus.

Enne Maiut on Polaril osalenud veel kolm eestlast: 2014. aastal eestlanna Katrina Sokk, 2016. aastal loodusfotograaf Hans Markus Antson ja 2017. aastal põhjanaabrite Soome riigilipu all osalenud Ketter Michelle.

Maiu Lünekund
Maiu Lünekund Foto: Nicklas Blom

Olulised kuupäevad:

  • Fjällräven Polari kelgukoerte ekspeditsioon toimub 30. märtsist 5. aprillini.
  • Kandideerimine on avatud 13. novembrini. Selleks tuleb täita avaldus Fjällräveni kodulehel ning osaleda kolmes sotsiaalmeedia väljakutses, mille käigus tuleb žüriile põhjendada oma sobivust polaarekspeditsioonil osalemiseks.
  • Polarile pääsenud kuulutatakse välja 23. novembril.

Info kandideerimise kohta leiab SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles