VARJATUD OHT ⟩ 7 võimalust lemmiklooma passiivset suitsetamist vähendada

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kuigi inimestest pereliikmete passiivne suitsetamine on probleem, mida tänapäeval hästi teadvustatakse, mõeldakse sel teemal märksa harvem lemmikloomadele.

Sigaretisuitsus on kokku umbes 4000 keemilist ühendit ning 100 neist on teaduslikult tõestatult tervisele ohtlikud. Passiivset suitsetamist saab jagada otseseks ja kaudseks. Otsene tähendab, et sigaretisuits jõuab otse suitsetaja läheduses viibiva inimese või looma hingamisteedesse.

Vähem teatakse kaudsest passiivsest suitsetamisest. See tähendab, et sigaretisuitsus sisalduvad ohtlikud ühendid ladestuvad nii siseruumides kui ka lihtsalt lahtise aknaga suitsetades ruumi seintele, põrandakatetele, mööbliesemetele nädalateks ja kuudeks, kus kujutavad jätkuvalt ohtu suitsetajale ja tema pereliikmetele. Mõistagi pideval suitsetamisel kemikaalid aina kuhjuvad.

Tänapäeval on paljud sigarettide suitsetajad nendest ohtudest teadlikud ning seetõttu on osas peredes kokku lepitud, et suitsetatakse ruumis, kus lapsed ei käi, et säästa nende tervist. Mõistagi on eraldi ruum suitsetamiseks pigem väheste suitsetajate võimalus, mistõttu veelgi rohkemates suitsetajate peredes kehtib kokkulepe, et suitsetatakse siis, kui lapsi ruumis ei viibi. Kuid seejuures unustatakse sabadega pereliikmed ning ei ole harv nähtus, et ühes käes on sigaret ja teise käega sügatakse oma lemmikut, kes sigaretisuitsu endale sisse hingab.

Ei ole harv nähtus, et ühes käes on sigaret ja teise käega sügatakse oma lemmikut, kes sigaretisuitsu sisse hingab.

Nii, nagu inimestele, on sigaretisuits ja pindadele ladestunud kemikaalid ohtlikud ka lemmikloomadele, põhjustades neile mitmesuguseid tervisemuresid.

Seitse võimalust lemmikloomi tubakakahjust säästa

  1. Kõige õigem on suitsetamisest loobuda.
  2. Ära tarbi ühtegi suitsu või auru eritavat tubaka- ja nikotiinitoodet siseruumis või mittesuitsetava pereliikme, sh lemmiklooma läheduses.
  3. Kui tarvitad neid tooteid siseruumis, siis ära tee seda lemmikloomade juuresolekul ega luba neil hiljem kasutada mööbliesemeid, mis võivad olla sigaretisuitsust saastunud.
  4. Kui on eraldi suitsuruumi võimalus, ära luba sinna oma lemmikloomi.
  5. Kasuta suitsetamisel ülerõivastust – näiteks jopet või pusa, mille võtad pärast sigareti suitsetamist ära, et selle kaudu ei satuks lemmik ohtu. Pese pärast tubakatoote kasutamist ja enne lemmiku silitamist käed.
  6. Kindlasti hoia lemmik eemal konidest: hoia tuhatoos lemmikule mitte kättesaadavas kohas ning ära viska konisid maha, sest ka konile peale astudes puutub loom kokku ohtlike filtrisse jäänud kemikaalidega. Veel suurem on oht looma tervisele, kui ta pahaaimamatult koni maiuseks peab ja selle ära sööb.
  7. Kui tubakast või nikotiinist loobumine ei tule kõne alla, võib pöörduda nikotiini ja tubakavajaduse rahuldamiseks alternatiivsete suitsuvabade toodete poole: kuumutatav tubakas, e-sigaret, nikotiinipadjad, sest need ei tekita suitsu ja neis on vähem kemikaale, mis on vähem kahjulikud nii nikotiinitarvitajale kui passiivsetele suitsetajatele.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles